Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina köper stort västsvenskt bussföretag

Nobina köper KE´s Bussaar. Arkivbild: Ulo Maasing.

Nordens största bussoperatör, Nobina, köper KE´s Bussar i Kungsbacka. KE´s Bussar blir nu ett helägt dotterbolag till Nobina.Förvärvet omfattar en verksamhet om cirka 100 bussar och 100 medarbetare inom den upphandlade linje- och skoltrafiken tillsammans med beställnings och ersättningstrafik. Genom förvärvet stärker Nobina sin position i Västsverige och breddar sin kontraktsportfölj.

Enligt Nobina finns det också nya synergier mellan befintliga kontrakt, kommande anbud och satsningar inom ersättningstrafiken. Nobina uppger att köpet av KE´s Bussar är en del av Nobinas strategi att både bredda och växa på den nordiska marknaden, samtidigt som det bygger en plattform för ökad konkurrenskraft i mindre kontrakt.

Genom förvärvet tillförs Nobina ett tiotal nya kontrakt. Majoriteten av dessa sträcker sig till 2029 eller 2030.

KE’S Bussar har en stark position i regionen och en djup lokal förankring med både kompetens och medarbetare som tillsammans med Nobina kan försätta att växa och utvecklas både regionalt och med nya synergier.

− Förvärvet av KE’S Bussar är det fjärde i ordningen på två år och en viktig del av vår strategi framåt. Det har varit en gradvis resa, att identifiera och analysera rätt möjligheter och företag som både kan växa, bredda och komplettera vår affär och samtidigt hitta nya synergier tillsammans med Nobinas storlek, tekniska kunnande och förståelse för dynamiken inom viktiga samhällstjänster som kollektivtrafik och trafikoptimering, säger Magnus Rosén koncernchef och vd på Nobina

− Vi är glada över att välkomna KE’S Bussar och alla medarbetare till Nobina, där vi med gemensam kunskap kan försätta att växa och utveckla både personal och kollektivtrafiken för våra resenärer och för samhället. KE’S Bussar erbjuder fler positiva möjligheter till samverkan och synergier inom både kontrakts- och ersättningstrafiken, samtidigt som det skapar en plattform för ökad konkurrenskraft i mindre kontrakt, säger Henrik Dagnäs, vd på Nobina Sverige AB

− Vi är glada över att nått en överenskommelse med en stor och långsiktig aktör som Nobina och att nu tillsammans inleda den här resan och bygga vidare på våra nya och gemensamma styrkor, samtidigt som vi behåller KE’S Bussars identitet och varumärke, men som en del i Nobinakoncernen, säger Magnus Elofsson, vd på KE’S Bussar

KE’S Bussar är idag ett helägt familjeföretag och har de senaste åren visat en stabil omsättning och lönsamhet tillsammans med en god förmåga att vinna kontrakt.

Bolaget har idag en ung kontraktsportfölj och har de senaste tre åren i genomsnitt omsatt ca 90 Mkr med god lönsamhet. Förvärvet skapar tillväxt och förväntas redan från övertagandet bidra positivt till koncernens resultat och marginal.

KE’S Bussars varumärke och verksamhet kommer fortsätta att utvecklas vidare men som ett helägt dotterbolag till Nobina Sverige.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Vem sa oligopol?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)