Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen förlänger omställningsstödet

Finansminster Magdalena Andersson förlänger omställningsstödet till företag. Foto: Regeringskansliet.

Mot bakgrund av de nya restriktioner för att minska spridningen av covid-19-smittan har regeringen beslutat att förlänga omställningsstödet för att lindra konsekvenserna för företag och arbetstillfällen. Det innebär att omställningsstödet förlängs till att även omfatta januari och februari 2021.

Omställningsstödet infördes i juni i år. Det är ett direktstöd baserat på omsättningstapp och stödet blir större ju mer omsättningen minskar. Syftet är att lindra konsekvenserna för jobb och företag och göra det möjligt att överbrygga den akuta krisen och samtidigt underlätta för företag att ställa om och anpassa sin verksamhet.

Omställningsstödet förlängs nu med januari-februari. För att stöd ska beviljas för januari-februari krävs att företaget haft ett omsättningstapp på mer än 30 procent jämfört med samma månader 2019. Att tappet ska räknas jämfört med 2019 är kopplat till de riktlinjer som EU-kommissionen har presenterat för den här typen av statliga stöd.

Stödet ges som tidigare som en andel av företagets fasta kostnader, beroende på företagets procentuella omsättningstapp. Stöd ges med maximalt 70 procent av de fasta kostnaderna. Undantag görs dock för mindre företag som även fortsättningsvis får maximalt 75 procent av sina fasta kostnader ersatta. Av samma orsak får stöd ges med maximalt 30 miljoner kronor per stödberättigat företag räknat perioden augusti 2020-februari 2021.

Regeringen har också beslutat att tidigarelägga skatteanstånden för företag. De 300 miljarderna i likviditetsstöd via skattekontot blir tillgängliga redan den 8 februari istället för den 1 mars.

Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)