Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SL fick rätt i domstol om jätteupphandling

Förvaltningsrätten i Stockholm har sagt sitt om SL:s mångmiljardupphandling av busstrafiken i norra Storstockholm. Foto: Ulo Maasing.

Förvaltningsrätten i Stockholm avslog i veckan överklagandena från Nobina, Arriva och Keolis om SL:s stora upphandling av busstrafik i norra Storstockholm. Vid upphandlingen i mitten av maj tilldelades Transdev hela den aktuella busstrafiken. Domen om trafiken på Roslagsbanan har ännu inte kommit.

Upphandlingen gällde två trafikpaket, dels trafiken i Norrtälje och mellan Stockholm och Norrtälje (E38), dels trafiken i Norrort, det vill säga norra Storstockholm (E35) med bland annat Täby, Vallentuna, Åkersberga, Danderyd och Vaxholm. Totalt värderas avtalen vara värda cirka 8,7 miljarder kronor.

Trafiken i de olika paketen skulle ha startat i april respektive juni nästa år. Men på grund av rättsprocessen kan inte tidplanen med minst åtta månaders framförhållning hållas, utan trafikstarten kommer att senareläggas. I de nuvarande avtalen finns en möjlighet för SL att förlänga dessa med som mest 24 månader, men det innebär inte att förlängningen blir så lång.

I sina överklaganden begärde såväl Nobina som Keolis att upphandlingen för båda avtalsområdena skulle göras om. Arriva överklagade bara paketet E35 och ville att upphandlingen skulle rättas.

I sin dom går förvaltningsrätten igenom överklagandena från de tre företagen. Keolis hävdade bland annat att kraven när det gäller prissättning är otydliga och att de krav som SL ställt i upphandlingen strider mot likabehandlings- och proportionalitetsprincipen samt mot konkurrensprincipen.

Arriva hävdade bland annat att regionen avsåg att göra ändringar i avtalet i strid med upphandlingslagstiftningen liksom att SL ställde krav i strid med likabehandlings- och proportionalitetsprincipen samt konkurrensprincipen.

Nobina ansåg att SL inte hade bjudit in tillräckligt många deltagare till förhandlingar och inte hade bjudit in samtliga likvärdiga anbudssökande att delta i förhandling, samtidigt som modellen för hur man valde ut deltagarna var otydlig. Nobina hävdade även att utvärderingsmodellen för tilldelning av kontrakt var otydlig.

Förvaltningsrätten tillbakavisar dock de tre överklagande företagens argumentation och skriver i domen: ”Förvaltningsrätten bedömer sammanfattningsvis att förutsättningarna för att ingripa mot upphandlingen inte är uppfyllda. Ansökningarna ska därför avslås.”

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)