Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Slut med nolltaxa i Avesta

Nolltaxan i Avesta sjunger på sista versen.

Det är snart slut med avgiftsfria bussresor för Avestaborna. Region Dalarna har beslutat att säga upp sitt avtal med Avesta. Det betyder att Avestaborna från den 1 april nästa år åter måste börja betala för sina resor med kollektivtrafiken.

Frågan om nolltaxan i Avesta har länge vållat gnissel mellan kommunen och regionen.

Regionen har ansett att Avesta ska betala nio miljoner kronor om året till Dalatrafik för den fria kollektivtrafiken, men Avesta betalar bara 4,6 miljoner och vill inte betala mer.

Från Avestas sida är man inte oväntat missnöjd med beslutet och menar att regionens beräkningar är gjorda på ett sätt som visar vad kostnaderna skulle bli för kommuner som i framtiden vill ha avgiftsfri kollektivtrafik.

– För nytillkomna kommuner så stämmer beräkningen, men man tar inte hänsyn till att Avesta hade avgiftsfri trafik före 2016 när nuvarande avtal tecknades, säger kommunalrådet Abbe Ronsten (S) till SvT Nyheter Dalarna.

– Vi kan inte ha Avesta kommun i en gräddfil, vi måste ta höjd för att vi måste behandla alla kommuner lika, kontrar kollektivtrafiknämndens ordförande, regionrådet Ulf Berg (M).

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Bra, då kanske arbetsmiljön för bussförarna kan bli bättre igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)