Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbussar för Nobina i Danmark

En av de elbussar som idag går i trafik i Roskilde i Danmark, dock inte körd av Nobina. Foto: Leif Jørgensen/Wikimedia Commons.

Bussoperatören Nobina har vunnit en trafikupphandling i Danmark. Det är trafikhuvudmannen Movia som har upphandlat trafik i Roskilderegionen. För Nobina innebär upphandlingen utökat förtroende med ny trafik mellan Fredrikssund och Roskilde. Nobinas del av upphandlingen omfattar tretton helelektriska bussar med trafikstart i december 2022 och ett totalt kontraktsvärde på cirka 260 miljoner danska kronor. Avtalet löper på tio år med möjlig förlängning i två år.

Sedan tidigare har Nobina en etablerad verksamhet i Roskilde och flera kontrakt med Movia. Det nya kontraktet innebär en utvidgad trafik där stor vikt läggs vid miljö och en elektrifiering av kollektivtrafiken.

– Vi är mycket glada över det utökade förtroendet från MOVIA att utveckla kollektivtrafiken och fortsätta den hållbara omställningen – med denna tydliga satsning på elbussar i Roskilde och Fredrikssund, säger Niels-Peter Nielsen, vd på Nobina Danmark.

För första gången införs nu elbussar i regionaltrafik i den danska huvudstadsregionen.

Samtidigt som Nobinas trafik startar med tretton elbussar kommer även annan elbusstrafik att starta på Själland då sammanlagt tolv busslinjer elektrifieras och ska trafikeras med 26 nya elbussar. Då kommer sammanlagt 284 elbussar att trafikera Själland på uppdrag av Movia, som är huvudman för busstrafiken i Köpenhamnsregionen och på övriga Själland.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)