Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Utökat krisstöd välkomnas av Transportföretagen

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef, Transportföretagen. Foto: Lena Engstrand.

De förslag till utökad korttidspermittering och utökat omställningsstöd som regeringen presenterade på tisdagen (klicka här) välkomnas av Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår. ”Beskeden är välkomna, företagen inom transportsektorn är hårt drabbade av de konsekvenser coronapandemin skapat”, kommenterar Transportföretagen som dock önskat sig mer offensiva åtgärder.

– Transportsektorn är samhällsviktigase. Raseras den under pandemin, kommer det ta tid att bygga upp ett hållbart och robust system på nytt. Transporterna är samhällets blodomlopp. Det utökade permitteringsstödet och det utökade omställningsstödet gör det möjligt för fler transportföretag att kunna övervintra pandemin, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen.

– Men samtidigt som dagens besked är välkommet hade vi gärna sett mer offensiva stödåtgärder, som i Norge och Danmark. Det här är ingen vanligt kris utan ett akut men övergående tillstånd. Det finns risk att den svenska transportsektorn hamnar på efterkälke vilket bland annat påverkar omställningen till att bli fossilfri,

De nya reglerna för utökad korttidspermittering, ska träda i kraft den 15 februari 2021, men tillämpas från 1 december 2020. Möjligheten till arbetstidsminskning med 80 procent tillämpas dock först från och med 1 januari. Omställningsstödet, gäller retroaktivt från november fram till och med februari.

Besöksnäringens organisation Visita välkomnar regeringens förslag.

– Vi har jobbat hårt för bättre stöd, och även om beskedet dröjt alldeles för länge är det bra att regeringen och samarbetspartierna lyssnat på oss och nu ser till att förbättra permitteringen och ändra omställningsstödet så att det täcker en större andel av de fasta kostnaderna. Beskeden var nödvändiga för att rädda företag och jobb i den här extrema situationen, säger Jonas Siljhammar, vd Visita till Besöksliv.

Samtidigt betonar han att det behövs mer stöd till besöksnäringen.

– Det som regeringen nu har presenterat är långt ifrån tillräckligt och jag utgår från att fler åtgärder kommer presenteras i närtid för att minska skadan av det näringsförbud som i praktiken riktats mot stora delar av besöksnäringen,

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)