Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tysk miljömärkning på skånska elbusssar

Grön buss med Blå Ängel. Foto: Skånetrafiken.

Från och med i år har Skånetrafikens elbussar i Trelleborg och Ystad tilldelats den tyska miljömärkningen Blauer Engel, Blå Ängeln. Elbussarna är de första fordonen i Europa som fått denna utmärkelse som är en av de äldsta kvalitetsmärkningarna i Europa. Som vi tidigare rapporterat (klicka här) tilldelades Mercedes-Benz batteridrivna stadsbuss eCitaro för snart ett år sedan utmärkelsen.

Kriterierna för Blå Ängeln tas fram av det tyska naturvårdsverket och själva märket ägs av det tyska miljödepartementet. Märkningen liknar delvis Sveriges Bra Miljöval, men Bra Miljöval miljömärker resor med buss, medan Blå Ängeln miljömärker själva fordonen.

– Skånetrafikens resor med buss och tåg har sedan tidigare Bra Miljöval-certifiering och Blauer Engel-märkningen är ett fint komplement till detta som går helt i linje med vårt långsiktiga hållbarhetsarbete, säger Iris Rehnström, Miljö- och hållbarhetsansvarig Skånetrafiken.

Sedan augusti 2019 kör trafikföretaget Bergkvarabuss i uppdrag av Skånetrafiken fem elbussar av modellen eCitaro från Mercedes-Benz i Ystad stadstrafik och sedan den 15 december 2019 kör tio eCitaro elbussar i stadstrafiken i Trelleborg.

Vi är förstås stolta över att vara bland de första att driftsätta dessa miljömärkta bussar. Att vi dessutom driver dem med enbart Bra Miljöval-märkt el är självklart också viktigt ur ett helhetsperspektiv. Minskat buller och vibrationer gör även att arbetsmiljön för förarna förbättras, säger Mats Sjögreen, Kvalitets- och miljöansvarig för Bergkvarabuss region Sydväst.

Det finns stora fördelar med elbussar och orsaker till att bussarna fått utmärkelsen ”Blauer Engel” är att avgasutsläpp, buller och vibrationer är lägre än på bussar som har förbränningsmotor. Elproduktionen baseras på förnybar energi vilket säkerställer hållbara transporter.

Märkningen Blauer Engel tilldelas produkter och tjänster som utmärker sig med tydliga miljömässiga fördelar gentemot andra jämförbara produkter eller tjänster. Den används främst i Tyskland och anses vara ett av världens mest etablerade miljömärke. Blue Angel har tilldelats särskilt miljövänliga produkter och tjänster sedan 1978.

Fem kriterier har bedömts för bussarna:

Buller.
Emissioner: (inte relevant i elbuss)
Batterier:
Delkriterier; kapacitetskrav, livslängd, säkerhetskrav, återvinningskrav, minst 10 års kompabilitet (som innebär att man kan laga det om det behövs), krav på kvicksilver och kadmium-nivåer.
Luftkonditioneringen: Modellen har koldioxid i luftkonditioneringen istället för andra köldmedia vilket är mer miljöanpassat.
Lackering: får inte innehålla bly, krom, kadmium, lösningsmedelsemissionerna har vissa gränsvärden.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)