Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

VDL.s nya elbuss i fyra längder

Den helt nyutvecklade elbuss som den holländska busstillverkaren VDL kommer att lansera i år kommer att finnas i fyra längder och fem versioner. Det blir tre lågentrébussar, en ledbuss med låggolv samt en tolvmetersbuss med låggolv. Bussarna är helt nyutvecklade och övertar endast namnet från VDL:s nuvarande elbussar för stadstrafik, Citea. För en bredare publik kommer nya VDL Citea Electric att premiärvisas på Busworld i Bryssel den 9 – 14 oktober.

Med nya VDL Citea Electric siktar VDL på såväl stadsbussmarknaden som på marknaden för regionalbussar.

VDL:s nya elbussprogram kommer att omfatta 12,2-metersbussar med såväl lågentré com låggolv, 13,5 meters lågentrébuss och 14,9 meters lågentré. Samtliga dessa längder finns i såväl stads- som regionalbussutförande. Den 18,1 meter långa ledbussen kommer enbart att erbjudas som stadsbuss med genomgående låggolv.

Värt att notera är att 13,5-metersversionen endast är tvåaxlig men att bussen enligt tillverkaren kan konkurrera med en treaxlig buss när det gäller passagerarkapacitet. Samtidigt är den tvåaliga bussxen billigare i inköp och underhåll, kräver mindre service och har en lägre energiförbrukning.

Någon kortare version är inte planerad. Dagens generation av Citea Electric omfattar även 9,9 och 11,5 meter långa versioner. Inte heller kommer nya Citea Electric att finnas i 18,7 meters längd.

Som vi tidigare rapporterat finns flera andra nyheter i VDL:s nya elbuss. Bland annat är bussens sidor i kompositmaterial som är femton procent lättare än konventionella väggar. Batteripaketet är integrerat i bussgolvet vilket ger bättre stabilitet och ökad passagerarkapacitet.

VDL har ännu inte släppt några bilder på sin nya elbuss.

Taggat som: , ,

Categorised in: Busworld, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)