Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Alla Europas elbussmodeller kartlagda

Alla elbussmodeller på den europeiska marknaden har kartlagts av det österrikiska miljö- och mobilitetsdepartementet.

Det österrikiska miljö- och transportdepartementet har gett ut en unik kartläggning av de batteri- och bränslecellsbussar som finns på den europeiska marknaden. Handboken är tänkt att fungera bland annat som beslutsstöd vid offentlig upphandling av bussar och busstrafik. Eftersom utvecklingen går i rasande fart får man se kartläggningen som en ögonblicksbild som omfattar 110 bussmodeller från 36 tillverkare.

Bakgrunden till den unika kartläggningen är EU-kommissionens direktiv om rena fordon, Clean Vehicle Directive (klicka här). Direktivet tvingar offentliga upphandlare att investera i rena eller till och med helt utsläppsfria fordon när det gäller alla nya fordonsinköp. Direktivet träder i kraft i år.

Handboken har kartlagt 110 bussmodeller från 36 tillverkare och redovisar bussarnas viktigaste egenskaper som mått, räckvidd, möjliga laddningssystem och passagerarkapacitet.

Av de 110 bussmodellerna är 101 batteribussar och nio vätgasdrivna bränslecellsbussar. Räckvidden varierar mellan 180 och 300 kilometer.

Klicka här för att ladda ner den närmare 100-sidiga marknadsöversikten som är på tyska.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)