Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: Alltid munskydd på buss i Gävleborg och Västerbotten (uppdaterad)

Även i Gävleborg rekommenderas nu munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid på dygnet. Arkivbild: Ulo Maasing.

Som andra och tredje region i Sverige inför nu Gävleborg och Västerbotten en rekommendation att munskydd alltid ska användas i kollektivtrafiken. Smittskyddsläkaren i Region Gävleborg beslutade på måndagen om nya, skärpta rekommendationer på grund av spridningen av covid-19-viruset. Detsamma beslutade smittskyddsläkaren i Västerbotten.

Förra veckan skärptes rekommendationerna i Västra Götaland på motsvarande sätt (klicka här). Munskydd ska enligt de skärpta rekommendationerna i de båda regionerna alltid användas i kollektivtrafiken och inte bara under rusningstid vilket sägs i de nationella rekommendationerna.

Bakgrunden är att spridningen av covid-19 nu ökar igen även i Gävleborg och Västerbotten.

Det finns en stor samhällsspridning av den brittiska mutationen i Gävleborg. Virusvarianten har visat sig spridas snabbare än icke muterade virus. Andelen muterade virusvarianter har ökat under de fyra sista veckorna och låg i Gävleborg på ca 42,8 % i vecka 7. Dessutom har behovet av sjukhusvård för covid-19 slutat att minska.

Läget är oroväckande, konstaterar smittskyddsläkaren, och det är av största vikt att undvika en fortsatt ökning av smittspridningen och en ökad belastning på sjukvården.

– Det är ett ökande antal kända fall av den brittiska virusvarianten och vi bedömer att det bidrar påtagligt till smittspridningen i länet, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

De nya rekommendationerna i Gävleborg gäller till och med den 10 mars och i Västerbotten till och med den 21 mars.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)