Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19-pandemin: Stora skillnader i resandet

Resandet med kollektivtrafiken i Storstockholm under pandemin varierar kraftigt i olika delar av regionen enligt en undersökning som Nobina Technology har låtit göra. Foto: Ulo Maasing.

Det finns stora skillnader i hur människors resande med kollektivtrafiken har förändrats. Det visar analyser som Nobina Technology har gjort av resesökningar i reseplaneraren Res i Sthlm. Över 70 miljoner sökningar har analyserats och de visar att resenärerna generellt har tagit till sig av uppmaningarna att undvika att resa med kollektivtrafiken. I Stockholms innerstad har sökningarna minskat kraftigt, men i flera av Stockholms kranskommuner är sökbeteendet mindre påverkat.

– Under pandemiåret 2020 minskade sökningarna efter resor i kollektivtrafiken med 27 procent, vilket är ytterligare ett kvitto på att resandet har minskat. Tydligast är minskningarna vid 8.00 på morgonen och 17.00 på eftermiddagen vilket tyder på ett ändrat resebeteende till följd av hemarbete och uppmaningar om att undvika trängsel. Resandeminskningen är dock inte jämnt fördelad över hela länet, säger John Strand, vd för Nobina Technology.

I innerstadsområden som Östermalm och Norrmalm har antalet resesökningar minskat till nära hälften. Även i Solna, Sigtuna och på Lidingö syns tydliga förändringar i sökbeteendet med ca 40 procent färre sökningar. I Haninge har sökningarna påverkats i minst utsträckning med endast 15 procent färre sökningar. I Nynäshamn, Tyresö, Järfälla, Upplands Bro respektive Rinkeby-Kista har sökningarna minskat endast med mellan 17–20 procent.

− Vi kan också se att antalet sökningar efter resor har stigit kraftigt i flera områden under pandemins andra våg jämfört med i våras. Även i detta fall finns stora regionala skillnader mellan kommuner och stadsdelar, säger John Strand.

Utöver analyser av resenärernas sökbeteenden genomför Nobina dagliga beläggningsanalyser som visar antalet resenärer ombord på samtliga bussavgångar som utförs av Nobina. På så sätt får Nobina värdefulla varningssignaler om avgångar eller linjer som riskerar att drabbas av trängsel. Även i dessa beläggningsanalyser bekräftas det faktum att resandet har förändrats till följd av kraftfulla uppmaningar om hemarbete och att avstå från icke nödvändiga resor.

− Pandemin har inneburit helt nya resvanor för många människor. Det är centralt att förstå det nya resandet för att kunna planera trafik och framtida busslösningar, men det är också avgörande för att kunna minska trängseln och därmed risken för smittspridning inom kollektivtrafiken, säger John Strand.

Appen Res i Sthlm har 150 000 unika användare varje dag och 460 000 unika användare i månaden spridda över hela Stockholms län. Varje dag görs omkring 280 000 sökningar i appens reseplanerare.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)