Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbussar kan försenas av covid-19-krisen

Svensk Kollektivtrafiks ordförande Kristoffer Tamsons: Pandemikrisen kan försena satsningar på elbussar. Arkivbild: Ulo Maasing.

De ekonomiska konsekvenserna av covid-19-pandemin kan leda till försenade satsningar på elbussar och hållbara lösningar för kollektivtrafiken. Det varnar Kristoffer Tamsons (M), ordförande för branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik i en intervju i SR:s Dagens Eko. Pengar som skulle kunnat användas till exempelvis elbussar måste nu gå till att hålla trafiken igång när biljettintäkterna rasar, säger Tamsons till Ekot.

– Det finns en uppenbar risk att så sker. Då väcks också frågan hur Sverige ska kunna uppnå sina högt uppsatta klimatmål. De målen går inte att nå om vi inte fortsatt satsar på en uthållig kollektivtrafik, säger Kristoffer Tamsons till Ekot.

Svensk Kollektivtrafik har upprepade gånger kritiserat regeringen för att pandemistödet till kollektivtrafiken för förlorade biljettintäkter är alldeles för lågt. I fjol uppgick stödet till två miljarder, i år till två miljarder. Det är långt mindre än hälften av de tappade biljettintäkterna på cirka 7,5 miljarder i fjol och troligen lika mycket i år.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) säger till Ekot att kollektivtrafiken står inför en tuff utmaning och stora investeringsbehov när det gäller en omställning till hållbara transporter.

– Vi utesluter inte premier eller andra insatser för en omställning av transportsektorn, säger Eneroth.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Märkligt att inte Tamson känner till att SLs bussar redan går på förnybara drivmedel sedan många år tillbaka och att Anders Ygeman är okunnig om att över 90 % av landets kollektivtrafik med bussar går på förnybart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)