Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Enklare betalning gör att fler väljer kollektivtrafik

SL införde nyligen möjlighet att resa genom att blippa sitt betalkort.

SL i Storstockholm införde nyligen möjlighet för resenärerna att betala resan genom att blippa sitt betalkort på bussen eller i spårtrafikens spärrar (klicka här). En blipp ger obegränsat resande i hela SL-trafiken under 75 minuter. En undersökning som kontokortsföretaget Visa har gjort bland konsumenter i storstäder i världen, visar att 27 procent skulle resa mer kollektivt om det var enklare att betala.

– Det är verkligen glädjande att Stockholm nu ansluter sig till flera storstäder i världen som gjort det möjligt att resa med bara ett betalkort. På Visa har vi jobbat med liknande projekt på över 180 platser världen över, och vi ser tydligt att det genom enklare betalningar blir mer attraktivt att välja kollektiva färdmedel, säger Riikka Salminen, Sverigechef på Visa.

– På lång sikt kommer det här att göra kollektivtrafiken mer attraktiv för till exempel turister eller affärsresenärer. Men även här och nu – när vi uppmanas att inte resa kollektivt om vi inte måste – kommer det att göra stor skillnad eftersom det minskar köandet till och interaktionen med en biljettautomat.

Även i bl a stadstrafiken i de skånska städerna kan man blippa sitt betalkort. Där kan man dock begränsad till att resa inom staden och kan inte
resa regionalt med sitt blippade kort.

På andra håll i världen har kontaktlösa betalkort blivit en succé i kollektivtrafiken. I London infördes möjligheten 2012. Sex år senare betalades hälften av alla enkelbiljetter vid tunnelbane- och pendeltågsresor med sådana kort och 45 procent av alla bussresor genom att resenären blippade sitt betalkort.

Jämfört med en del internationella storstäder är de lösningar som används i Sverige primitiva. Systemet i exempelvis London är betydligt smartare och räknar automatiskt ut bästa pris för resenären – precis som Transport for Londons eget smarta kort. Ju mer man reser, desto billigare blir varje resa. Ungefär en fjärdedel av de resor som görs genom att blippa betalkortet har nått den dagliga maxavgiften, vilket innebär att följande resor är gratis.

Kunderna i London kan, om de så önskar, också registrera sig hos Transport for London för att se samtliga betalningar de senaste tolv månaderna. De får då också en varning via e-post om något med deras kort gör det omöjligt för dem att använda det för resa (exempelvis om kortet har gått ut). Dessutom kan de då få återbetalningar för resor som inte kunnat fullbordas.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)