Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Danmark inför coronapass

I samarbete med närings- och kulturlivet vill den danska regeringen utveckla ett digitalt coronapass. Det berättade regeringen vid en presskonferens i Köpenhamn på onsdagsmorgonen. Coronapasset ska kunna användas av covid-19-vaccinerade bland annat för att göra det enklare att resa eller besöka olika evenemang.

Nyligen krävde företrädare för svensk resenäring, bland andra Sveriges Bussföretag, att den svenska regeringen ska etablera ett nationellt system för vaccinationsintyg. ”När världen öppnar upp behöver den som har vaccinerats kunna intyga detta på ett enkelt sätt” skrev en rad nyckelpersoner i svensk resebransch nyligen i en debattartikel som vi rapporterat om (klicka här). Nu verkar Danmark hinna före.

Det coronapass som Danmark ska lansera är digitalt och kan användas bland annat vid utlandsresor. Den danska regeringen bjuder också in näringslivet och kultursektorn i arbetet med att utveckla coronapasset. Passet ska visa att innehavaren är vaccinerad mot covid-19. Passet ska också svara upp mot de krav som ställs inom EU.

Redan innan det digitala passet kan tas i bruk om tre eller fyra månader introducerar den danska regeringen en lösning som motsvarar testintyg för covid-19 och som från slutet av februari ska finnas på den danska folkhälsomyndighetens hemsida, Sundhed.dk.

I ett pressmeddelande förklarar den danska regeringen att det digitala coronapasset ska vara en säker och lättanvänd lösning för medborgare och verksamheter och bygga på den starka digitala infrastrukturen inom hälsovården i landet.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)