Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Karlstad har landets nöjdaste kollektivresenärer

Värmland och Karlstad har landets nöjdaste resenärer i kollektivtrafiken. Foto: Värmlandstrafik, Linn Malmén.

Karlstadsbuss´ resenärer är nöjdast i landet medan Dalatrafik får det lägsta betyget i landet. Det visar Kollektivtrafikbarometern för 2020 som presenterades på onsdagsförmiddagen. Under pandemiåret 2020 rasade kollektivtrafikens marknadsandel av det motoriserade resandet, från 32 till 21 procent. Men kunderna är fortsatt nöjda – 79 procent av resenärerna är nöjda med sin senaste resa. Kollektivtrafikens punktlighet har också ökat.

Som helhet har landets kollektivtrafikresenärer ett fortsatt gott förtroende för sin regionala kollektivtrafik. Trots ett mycket tufft år med pandemi och minskat resande ligger nöjdheten med senaste resan kvar på fjolårets nivå och nöjdheten med kollektivtrafiken i stort har till och med ökat.

– Under 2020 har vi haft vi ett mycket stort resenärstapp. Det har varit oroande att inte veta om det bara beror på pandemin och rekommendationerna eller om det även beror på organisationerna eller att man ogillar kollektivtrafik.

– Men rapporten visar att resenärstappet är väldigt tydligt kopplat till pandemin. Resenärerna har tagit till sig informationen om riskerna vid trängsel och valt att avstå från kollektivtrafiken. Vi ser det här som en indikation på att många av resenärerna kommer att återvända till sin kollektivtrafik när pandemin är över, kommenterar Mattias Andersson, projektledare på Svensk Kollektivtrafik.

Så nöjda är kollektivtrafikens resenärer med sin senaste resa. Diagram: Kollektivtrafikbarometern.

Karlstadsborna är för sjätte året i rad landets mest nöjda resenärer enligt barometern.

Sammanlagt är 85 procent av de värmländska kunderna nöjda eller mycket nöjda (betyg fyra eller fem på en femgradig skala) med sin senaste resa i den värmländska kollektivtrafiken. Allra mest nöjda är Karlstadsborna som ger trafiken med Karlstadsbuss högsta kundnöjdhet för sjätte året i rad. Hela 90 procent av kunderna är dessutom nöjda eller mycket nöjda med sin senaste resa, även det den högsta siffran i landet.

– Vi är jätteglada över att få den här responsen från Karlstadsborna. Att ha Sveriges mest nöjda kunder för sjätte året i rad gör oss stolta. Det inspirerar oss att fortsätta utvecklingen av busstrafiken, säger Mathias Lindgren, trafikchef tätort i Region Värmland Kollektivtrafik.

Nöjd Kundindex, NKI för landets kollektivtrafik. Diagram: Kollektivtrafikbarometern.

Klicka här för att ladda ner rapporten från årets kollektivtrafikbarometer.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)