Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Första självkörande elbussen från Irizar i trafik

Spanska Malaga är först i Europa med en fullstor, självkörande elbuss i verklig stadstrafik. Foto: Irizar.

Den spanska staden Malaga är nu sannolikt den första stad i Europa med en fullstor, självkörande stadsbuss i verklig trafik på stadens gator. Bussen är en 12-meters elbuss från den spanska busstillverkaren Irizar som i Sverige är mest känd för sina turistbussar. Trafiken startar på lördag och bussen ska gå i trafik mellan centrala Malaga och hamnen.

Egentligen var det tänkt att den självkörande bussen skulle transportera kryssningspassagerare, men på grund av covid-19-pandemin ligger kryssningstrafiken nere. Därför får Malagaborna använda bussen som tar 60 passagerare.

Den autonoma bussen är utrustad med ett avancerat positionerings- och styrsystem som med hög precision håller koll på och samspelar med andra fordon, fotgängare och infrastruktur.

Bussen är också uppkopplad mot en kontrollcentral som kan skicka instruktioner till bussen och övervaka den i realtid.

Än så länge handlar det om ett utvecklingsprojekt, AutoMost, som har tagit fyra år fram till skarp drift. Det som gör projektet unikt är att det gäller en fullstor buss i verklig stadstrafik, till skillnad mot de minibussar som hittills använts i olika projekt med autonoma bussar.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)