Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Efter covid-19: Tillåter cyklar på alla bussar

Så snart covid-19-restriktionerna släpps kommer det att vara tillåtet att ta med cykel ombord på alla bussar i Köpenhamnsregionen. För trafikhvuudmannen Movia är det ett sätt att möta nya resmönster som utvecklats under pandemin. Foto: Wikimedia Commons/Leif Jørgensen.

Det ska vara enklare att kombinera cykel med kollektivtrafik. Även med bussresor. Då kommer fler att ta tvåhjulingen en bit av resan och bussen på kortare eller längre sträckor. Så resonerar Movia, huvudman för busstrafiken i Köpenhamnsregionen, som senare i år startar ett tvåårigt försök där resenärer får ta med sig sin cykel på alla bussar i regionen, även på de mest trafikerade innerstadslinjerna i Köpenhamn. Enda undantaget är mindre bussar än normala stadsbussar.

Försöket startar så snart samhället åter öppnar efter covid-19-pandemin och människor åter kan mötas fysiskt på arbetsplatser och under fritidsaktiviteter. Hittills har det varit möjligt att ta med cykel på ett antal buslinjer i det danska huvudstadsområdet, men långt ifrån alla linjer. Det blir det ändring på.

Enligt Movia har kunderna länge efterfrågat möjligheten att ta med cykeln på bussen. Med försöket kan resenären ta cykeln en del av vägen till jobbet, bion, skogspromenaden eller andra aktiviteter.

– Vi vet att fler av de kunder som åker buss använder cykeln mer nu än innan covid-19. Det vill vi gärna ta vara på så snart som myndigheternas restriktioner i kollektivtrafiken och övriga samhället gör det möjligt. Genom att kombinera cykel och buss istället för att ta bilen kan man både minska sitt eget bidrag till koldioxidutsläppen och få en sundare resa, säger Movias styrelseordförande Kirsten Jensen, tillika borgmästare i Hillerød.

Syftet med försöket är att stärka kollektivtrafiken och tillgodose de många resenärer som under det senaste året har hoppat på cykeln. Cykelförsök som Movia redan har genomfört visar att hållplatser med bra cykelparkeringar ger fler kunder i bussarna, samtidigt som de får fler att cykla längre för att nyttja de bra cykelhållplatserna.

För att göra det ännu bekvämare att kombinera cykel med kollektivtrafik när landet öppnar igen gör Movia det möjligt att ta med sig cykel i alla bussar. Undantaget är rusningstid, två timmar på morgonen och två timmar på eftermiddagen, likaså lördags- och söndagsnätter då det kan vara trångt ombord.

Innan man stiger på måste man köpa en cykelbiljett i Movias app eller en sms-biljett. Cykelbiljetten kostar fjorton danska kronor. För den som vill ta cykel med på bussen gäller att man ska ge bussföraren tecken som visar att man vill ta med cykel. Cykeln ska placeras i anslutning till mittdörrarna och spännas fast. Varje buss har plats för två cyklar, barnvagnar eller rullstolar. Det är föraren som avgör om det finns plats för cykel ombord.

Movia har också producerat en video om sin cykelsatsning:

 

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)