Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Munskydd i kollektivtrafiken i Storstockholm och Sörmland alla tider

Allt fler regioner skärper restriktionerna. Bland annat i Storstockholm rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken dygnet runt. Foto: Ulo Maasing.

I allt fler regioner rekommenderar nu de regionala smittskydden att munskydd alltid används i kollektivtrafiken som en del av utvidgade restriktioner för att bromsa spridningen av covid-19-viruset. En av dessa regioner är Region Stockholm, där munskydd rekommenderas vid varje resa, oavsett tid på dygnet. Rekommendationen träder i kraft omedelbart och gäller fram till och med den 22 mars. På tisdagseftermiddagen införde även Region Sörmland rekommendation om munskydd i kollektivtrafik oavsett tid på dygnet.

Den 7 januari infördes en rekommendation från Folkhälsomyndigheten att munskydd ska bäras i kollektivtrafiken i rusningstid under vardagar. Eftersom smittspridningen fortsätter att öka i Stockholms län rekommenderar smittskyddsläkaren i Region Stockholm att munskydd alltid ska bäras vid kollektivtrafikresor.

– Vi måste alla hjälpas åt för att minska spridningen av covid-19 och då är det särskilt viktigt att vi följer de rekommendationer som finns, säger SL:s trafikdirektör Fredrik Cavalli-Björkman. Därför bör alla som reser med SL, Waxholmsbolaget och Färdtjänsten alltid använda munskydd.

Det är fortsättningsvis resenärens ansvar att ha med sig och använda munskydd i kollektivtrafiken. Munskydd kan köpas i spärrarna på tunnelbane- och pendeltågsstationer samt vid cirka 500 andra inköpsställen i direkt anslutning till kollektivtrafiken.

Rekommendationen om att under hela dygnet bära munskydd vid kollektivtrafikresor är ett komplement till tidigare råd. Det viktigaste för att hindra smittspridning är att fortsätta hålla avstånd från andra. SL-resenärerna ska följa de tidigare rekommendationerna även när de bär munskydd.

Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm.

Munskyddet bör vara ett engångsmunskydd som kasseras efter användning.

– Detta innebär att Stockholm, tillsammans med flera andra regioner, nu ansluter sig till de rekommendationer som sedan i somras utfärdats av WHO samt flera internationella och nationella expertorgan, kommenterar Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm.

– Strax före jul svängde Folkhälsomyndigheten i frågan om munskydd. Det var en välkommen helomvändning. Om än med en något trubbig och mindre evidensbaserad idé om exempelvis vissa klockslag, vilket kollektivtrafiken reste många frågetecken kring. Att regionernas smittskydd nu agerar för att utvidga och förtydliga de nationella rekommendationerna är även det välkommet.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)