Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen till regeringen: Riktade stöd behövs

Sveriges Bussföretag framhåller att riktade stöd till bussföretagen behövs när de tvingas begränsa antalet resenärer i den långväga trafiken. Arkivbild: Ulo Maasing.

Det är nödvändigt med riktade stöd till bussföretagen för att kompensera det intäktsbortfall som uppstår när företagen endast får sälja hälften av biljetterna. Det skriver Sveriges Bussföretag till regeringen med anledning av de nya restriktioner för längre buss- och tågresor som regeringen vill införa från den 14 februari och som man aviserade på tisdagen (klicka här). Bussföretagen vill också att restriktionerna ska gälla till den 11 april istället för 31 maj, samt att begränsningen görs utifrån principen en resenär per dubbelsäte istället för det totala antalet platser samt att två personer som reser tillsammans kan sitta tillsammans.

Regeringen vill att den som bedriver eller organiserar långväga kollektivtrafik, dvs trafik med en linjesträckning över 150 kilometer, begränsar antalet passagerare till högst hälften av sittplatserna.

Sveriges Bussföretag kallade snabbt samman medlemmarna i företagets två arbetsgrupper för kommersiell trafik (expressbussar) samt turist- och beställninstrafik för att analysera och stämma av förbundets synpunkter på det remissvar som man blixtsnabbt skulle skicka till regeringen.

Bussföretagen konstaterar att bussbranschen är en av de hårdast drabbade näringarna till följd av covid-19-pandemin. Många företag kämpar i dagsläget för sin överlevnad och för att säkerställa samhällsviktiga persontransporter.

Organisationen betonar att man förstår behovet av att minska smittspridningen i samhället.

– Det är däremot avgörande att åtgärder som på ett direkt sätt begränsar företagens möjligheter att bedriva sin verksamhet görs med varsamhet och att de berättigar till kompensation.

Klicka här för att läsa remissvaret i sin helhet.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)