Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen förlänger korttidsarbetet

Förlänger möjligheten till korttidspermitteringar. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Regeringen förlänger möjligheten för företag att använda korttidspermittering upp till 80 procent i ytterligare en månad. Det innebär att korttidspermitteringen är kvar på den nivån till och med april, det vill säga lika länge som det förlängda omställningsstödet som vi rapporterat om tidigare på fredagen (klicka här).

Även under förlängningen av korttidspermitteringen ska staten stå för 75 procent av kostnaden. Även det här förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Centerpartiet samt Liberalerna. Förslaget väntas kosta staten 1,2 miljarder kronor.

Nästan 600 000 svenskar har varit korttidspermitterade under covid-19-krisen och många företag använder fortfarande möjligheten till korttidspermittering under pandemin.

Enligt den senaste prognosen från Finansdepartementet bedöms det genomsnittliga antalet korttidspermitterade vara 100 000 personer per månad under perioden januari–juni 2021.

Stödet för korttidspermittering har förstärkts i januari, februari och mars 2021 på så sätt att arbetstiden för anställda ska kunna minskas med upp till 80 procent. Regeringen vill nu förlänga den möjligheten i ytterligare en månad, alltså till och med april.

Samtidigt som den förstärkta nivån i stödet förlängs så kommer subventionsgraden ligga kvar på 75 procent i april i stället för att sänkas till 50 procent som tidigare beslutats.

För maj och juni gäller fortsatt 20, 40 och 60 procents möjliga permitteringsnivåer och en 50-procentig statlig subvention.

Subventionsgraden är den andel av kostnaden för arbetstidsminskningen som staten står för.

Vid en korttidspermittering på 80 procent och med 75 procents subventionsgrad behåller den anställda 88 procent av den ordinarie lönen samtidigt som arbetsgivarens lönekostnad minskar med 72 procent.

För att använda korttidspermitteringen måste både arbetsgivare och arbetstagare vara överens om det.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)