Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skåne garanterar återköp av elbussar – ”Svek”, säger MP

Fler elbussar i Skåne. Foto: Skånetrafiken.

Politikerna i regionfullmäktige i Region Skåne beslutade på tisdagen om en övertagandegaranti för 190 nya elbussar. Bussarna ska sättas in i stadstrafiken i bland annat Trelleborg, Ystad, Lund och Helsingborg. (MP) satte sig på tvären. ”Ett svek mot de skånska biogasproducenterna”, sa MP:s Kami Petersen under debatten i regionfuillmäktige.

Bakgrunden är den upphandling som Skånetrafiken har gjort av busstrafiken på Söderslätt, Österlen, Skåne Nordväst och kring Lund för en avtalstid på åtta år. De vinnande operatörerna har angett att de vill köra elbussar i trafiken. Det innebär att cirka 190 av 800 biogasbussar i Skåne byts ut mot elbussar.

Bussarna ska köpas och ägas av operatörerna. Men eftersom avtalen löper på åtta år och elbussarna har en livslängd på cirka femton år har regionen nu beslutat om en övertagandegaranti som löser ut om de befintliga operatörerna inte vinner nästa upphandling. Då kan bussarna föras över till nästa operatör.

Men satsningen på elbussar och övertagandegarantin har mSkånes färdplan mot biogas.

– Biogasen knyter samman stad och land till ett slutet kretslopp och ger dubbel klimatnytta. Det här är ett svek mot de skånska biogasproducenterna, hävdade Kami Petersen (MP) i debatten.

Han fick dock mothugg från bl a socialdemokraten Andreas Schönström, andre vice ordförande i regionens kollektivtrafiknämnd.

– Marknadsekonomin måste själv reda ut vilka behov som finns och utveckla de produkter man har. Vi kan inte hålla en bransch under armarna om det inte finns någon efterfrågan, sa Schönström under den digitala fullmäktigedebatten.

Anette Linander (C) var inne på samma linje.

– Ingen har sagt att biogasen är dålig, men vi får hitta andra användningsområden för den. Vi får in fler elbussar än väntat eftersom tekniken har gått så snabbt framåt, sa hon.

Beslutet blev att Region Skåne lämnar garantier för 1 035 miljoner kronor för de fyra berörda avtalsområdena.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)