Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tre av fyra i Skåne har ändrat resvanor

Tre fjärdedelar av Skånetrafikens resenärer har ändrat sina resvanor under det gångna året. Foto: Ulo Maasing.

Tre fjärdedelar av skåningarna har ändrat sitt sätt att resa på grund av pandemin, färre känner sig trygga i kollektivtrafiken och fler väljer bilen. Trots detta är kundnöjdheten stabil och punktligheten har förbättrats. Det visar årets resultat av Kollektivtrafik-barometern.

Under 2020 har kollektivtrafiken i Skåne haft ett stort fall i antalet resenärer. 74 procent av skåningarna uppger att de har ändrat sina resvanor i kollektivtrafiken på grund av covid-19-pandemin. Många äldre personer avstår helt och hållet från att resa i kollektivtrafiken.

Detta har påverkat Skånetrafikens marknadsandel negativt och den sjunker i samtliga åldrar. För år 2020 är resultatet 22 procent jämfört med 2019 års resultat på 32 procent.

Kundernas upplevelse av trygghet har försämrats under året. År 2020 är det 66 procent som instämmer i att det känns tryggt att resa med Skånetrafiken, vilket är en liten försämring jämfört med 2019 (68 procent). 64 procent av skåningarna känner någon eller mycket oro för att bli smittade av coronaviruset vid resor med kollektivtrafik. Äldre upplever en högre grad av oro jämfört med yngre när de reser i kollektivtrafiken.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)