Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen välkomnar coronapass

Transportföretagen välkomnar coronapss, det vill säga digitala vaccinationsintyg för covid-19-vaccinationer. Foto: Transportföretagen.

Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, välkomnar torsdagens besked (klicka här) från regeringen om att digitala vaccinationsintyg blir verklighet i Sverige. De digitala vaccinationsintygen är mycket viktiga för rese- och transportnäringen, men även för kultur- och idrottsevenemang, framhåller Transportföretagen.

Regeringen har beslutat att ge Myndigheten för digital förvaltning i uppdrag att ta fram en digital infrastruktur för vaccinationsintyg. Samtidigt ges även Folkhälsomyndigheten och E-hälsomyndigheten i uppdrag att samordna Sveriges internationella arbete i Världshälsoorganisationen och EU för en gemensam standard.

Digitala vaccinationsintyg är mycket viktigt för rese- och transportnäringen men även, som regeringen påpekar, för exempelvis kultur- och idrottsevenemang. Genom dagens beslut följer Sverige andra länder som initierat liknande lösningar, anser Transportföretagen.

– Det är mycket bra att regeringen har hörsammat våra signaler. När världen öppnar upp måste det finnas digitala vaccinationsintyg som enkelt kan uppvisas på till exempel en flygplats eller gränspassage. Dagens besked är ett litet första steg för att människor framöver ska kunna känna sig mer säkra och trygga när de reser och rör sig i samhället, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen.

Enligt regeringen ska vaccinationsintygen i möjligaste mån utgå från befintliga informationsresurser, följa internationella riktlinjer och standarder samt säkerställa att kraven om personlig integritet efterlevs. Målsättningen är att digitala vaccinationsintyg ska vara tillgängliga den 1 juni i år.

– Nu är det viktigt att tidsplanen verkligen håller för att Sverige inte ska hamna på efterkälken när gränserna öppnas upp igen. Med det sagt är dagens besked väldigt viktigt för alla transportföretag som fortfarande har det oerhört svårt ekonomiskt till följd av restriktioner. Förhoppningsvis är digitala vaccinationsintyg ett litet ljus i mörkret, säger Tina Thorsell

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)