Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Arbetsmiljöverket dröjer med besked om skyddsglas

Arbetsmiljöverket dröjer med besked om skyddsglas vid förarplatsen i bussar. Foto: Nobina.

Arbetsmiljöverket vill inte nu träffa facket och bussföretagen för att diskutera de skyddsglas vid förarplatsen som har monterats på allt fler håll i landet för att bussarnas framdörrar åter ska kunna öppnas. Myndigheten uppger att man är inne i en beslutsprocess om skyddsglasen och att den processen inleds först om ett par veckor, skriver tidningen Kommunalarbetaren.

Fackförbundet Kommunal har tidigare bjudit in till ett möte om skyddsglasen och framdörrarna. Arbetsmiljöverket säger sig vara positivt till ett möte, men inte just nu. Anledningen är att verket är inne i en beslutsprocess i flera ärenden efter anmälan från skyddsombud.

Skyddsombuden anser att skyddsglasen ger upphov till reflexer och därmed skapar oro och stress hos bussförarna. Dessutom säger skyddsombuden att de inte är övertygade om att skyddsglasen verkligen skyddar mot covid-19-smitta. Hittills har dock Arbetsmiljöverket inte velat ta ställning till frågan om reflexer i skyddsglasen eftersom man anser det vara en trafiksäkerhetsfråga och därmed inte något som arbetsmiljölagen täcker.

– Men stress och oro hos förarna är faktorer som vi måste ta med i vår bedömning, säger arbetsmiljöinspektör Monica Engström till Kommunalarbetaren.

  I våra avvägningar ska vi också pröva bussbolagens argument att barriärskydden inte innebär en risk för arbetsmiljön.

Monica Engström kan dock inte uppge när Arbetsmiljöverket kommer att ha avslutat sin beslutsprocess och att det kan dröja med besked till skyddsombuden.

– Hur lång tid det kommer att ta går inte att svara på nu. Det är ju ingen brådska. Där vi har fattat beslut om stängda framdörrar så gäller det tills vidare. Varje ärende är unikt. Vi måste pröva hur arbetsmiljön påverkas från fall till fall. Det handlar inte om att vi ska ta fram ett beslut som ska gälla generellt i alla bussbolag och bussar i hela landet säger hon till Kommunalarbetaren.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)