Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler tjejer till transportsektorn

Allt fler tjejer söker sig till fordons- och transportprogrammet på gymnasieskolan. Foto: Transportföretagen.

Både gymnasieskolans fordons- och transportprogram och sjöfartsprogram har ökat i popularitet skolåret 2020/2021. Det visar färsk statistik från Skolverket som presenterades på torsdagen. Antalet tjejer som söker sig till programmen ökar rejält.

Fordons- och transportprogrammet ser en fortsatt stadig ökning med 300 fler elever (4,7 procent) som antagits till gymnasieskolan för läsåret 2020/2021.

Det är fjärde året i rad som söktrycket till fordons- och transportprogrammet har ökat.

– Det är viktigt att nå ut om en framtidsbransch med goda jobbmöjligheter trots pandemin. Därför har dagens besked om fler elever i fordons- och transportprogrammet stor betydelse. Den positiva förändringen ska läsas i ljuset av att andelen som väljer ett yrkesprogram inte ökar, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning Transportföretagen där även Sveriges Bussföretag ingår.

Transportföretagen gläder sig särskilt åt att andelen kvinnor som går fordons- och transportprogrammet ökar rejält. I jämförelse med föregående läsår går nu 311 fler tjejer fordons och transportprogrammet.

– Ska transportsektorn växa hållbart, behövs också en hållbar kompetensförsörjning. En viktig del av det är att öka andelen kvinnor i branschen. Vi ser att allt fler tjejer söker branschens gymnasieutbildningar och det är väldigt glädjande! Men vi är inte där vi vill vara – resan mot en större andel kvinnor i transportbranschen fortsätter, säger Caj Luoma.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)