Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kapacitetsbrist hotar serviceresor

Kapaciteten för serviceresor hotar att inte räcka till senare i år, varnar Svensk Kollektivtrafik. Foto: Länstrafiken Örebro.

Kapaciteten när det gäller serviceresor hotar att inte räcka till senare i år. Det varnar branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik. Organisationen bedömer att när äldre och riskgrupper har blivit vaccinerade, smittspridningen minskar och dagverksamheter åter öppnar kommer många med rätt till serviceresor att vilja åka mer som vanligt igen. Till det kommer när vården öppnar upp för planerad vård som har senarelagts under pandemin.

De fordon som används för serviceresor kommer att vara begränsad, varnar Svensk Kollektivtrafik. Anledningen är att de fordon som används för serviceresor på många håll också används för andra uppdrag. Det kan vara transporter av covidsmittade, resor till eller från vaccination eller transporter av PCR-tester.

Till det kommer att antalet fordon på en del håll har minskat när företag har lagts ner under pandemin.

– Bara två regioner har hörsammat våra medlemmars förfrågan om att likställa servicereseförarna med övrig patientnära vårdpersonal och därmed ge dem en viss prioritet när det gäller möjlighet till vaccination. I alla andra regioner där frågan ställts har detta tyvärr inte hörsammats. Det innebär att restriktionerna om bland annat färre resenärer per fordon behöver fortgå tills den sista föraren är vaccinerad, kommenterar Mattias Andersson, projektledare på Svensk Kollektivtrafik.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)