Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Utvecklad teknik för biljetter och information

Länstrafiken Örebro har låtit utveckla sitt betal- och infosystem baserat på MobiTime, den IT-plattform som används i kollektivtrafiken i två tredjedelar av landets regioner. Foto: Länstrafiken Örebro/Alexander Von Sydow.

Länstrafiken Örebro har tagit nya steg i sitt biljettsystem så att det ska vara anpassat till den nationella standarden i Sverige, BoB. Resenärerna ska erbjudas information och nya biljettprodukter via den app de använder för sina resor med kollektivtrafiken. Samtidigt förenklas viseringen av biljetterna. Bakgrunden är att Länstrafiken Örebro den 15 mars införde en ny prismodell för kollektivtrafiken.

Länstrafiken Örebro använder sig i likhet med två tredjedelar av Sveriges regioner av MobiTime som  IT-plattform för informations- och biljettjänster till resenärerna. MobiTime har utvecklats av det Jönköpingsbaserade IT-företaget Infospread som nu har levererrat ytterligare en modul i plattformen.

Största nyheterna i korthet

Ny pris- och produkttjänst

• Utvecklad enligt nationella BoB-standarden

• Innehållande komplett produktutbud

• Fullt stöd för externa försäljningskanaler

App för validering av mobilbiljetteri buss

• Installeras i befintlig fordons-HW från Atron

• Mobilbiljetter kontrolleras med hög säkerhet

• Resandestatistik blir tillgänglig i realtid

• Kan enkelt integreras med angränsande läns biljettmotorer genom BoB-standard

API för inspektion av mobilbiljetter i handenhet

• Installeras i befintlig bärbar-HW från Atron

• Biljetter kontrolleras med hög säkerhet

• Resandestatistik blir tillgänglig i realtid

• Kan enkelt integreras med angränsade läns biljettmotorer genom BoB-standard

Infospreads senaste leverans ger information om priser och produkter till olika försäljnings- och informationskanaler som app, reseplanerare och hemsida.

Att ha produktutbud och priser samlade i en tjänst förenklar underhåll och prisjusteringar för Länstrafiken Örebro samt breddar biljetterbjudandet till regionens resenärer.

– Leveransen innebär bland annat att resenärer nu kan köpa periodbiljetter direkt i sin telefon och att biljetterna gäller över större geografiska områden, istället för sträckor. Det ska ge större frihet i resandet, säger Marcus Nordin, vd för Infospread.

– Vi räknar med att förändringen kommer innebära att andelen biljetter som köps via app kommer öka. Då är det naturligt att förare och kontrollanter med samma enkelhet kan visera en mobilbiljett.

– Tillsammans med Atron Systems Sweden har vi därför utvecklat en tjänst för att med hjälp av befintlig hårdvara i fordon och handenhet också kunna validera mobilbiljetter, säger Marcus Nordin.

MobiTime-plattformen stöder den nationella biljett- och betalstandarden (BoB). Det innebär att tjänsten kan integreras med angränsande regioner och kompletterande mobilitetsleverantörer etc.

Samtliga moduler i MobiTime bygger på BoB-arkitekturen och kommunicerar enligt standardens API:er. MobiTime tillhandahåller en komplett uppsättning BoB-moduler, som tillsammans skapar en helhet för framtidens biljettsystem.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)