Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Här körs elbussarna på hushållsavfall

I Frankfurt laddas elbussar från Ebusco med el från hushållsavfall. Foto: Frankfurter Entsorgungs- und Service GmbH.

Varför belasta det allmänna elnätet för att ladda batterierna på elbussar? Det går ju att hämta energin från hushållsavfall som det ju finns gott om i en storstad. I tyska Frankfurt am Main samarbetar bussföretag, lokaltrafiken, och stadens renhållningsverk så att hushållssopor kommer till direkt nytta för kollektivtrafiken och miljön.

Steg för steg satsar Frankfurt på elbussar i kollektivtrafiken. Redan 2018 kom den första elbusslinjen, en andra linje, M60, elektrifierades i december i fjol och nyligen har ytterligare två linje blivit elbusslinjer. Fler följer nästa år då en linje kommer att köras med totalt tretton bränslecellsbussar.

När linje M60, som körs av Transdev, elektrifierades blev det också starten på att använda hushållsavfall för att försörja elbussarna med el.

Det är Frankfurtområdets största avfalls- och renhållningsföretag FES (Frankfurter Entsorgungs- und Service GmbH) som håller bussarna laddade. Vid ett värmekraftverk som FES driver med hjälp av hushållssopor laddas både elbussar och FES egna eldrivna sopbilar med el. I praktiken har en gemensam depå för elbussar och sopbilar etablerats vid anläggningen.

Fem laddstationer med vardera två anslutningar installerades till en början, men under det här året kommer laddinfrastrukturen också att utvidgas med ytterligre fyra laddstationer eftersom den ursprungliga kapaciteten inte alltid har räckt till.

De tretton elbussarna för linjen har levererats av holländska Ebusco som nyligen fick en order från Nobina på tretton elbussar för trafik i Köpenhamnsområdet.

Den federala tyska regeringen i Berlin arbetar aktivt med generösa stöd för att stimulera en övergång till emissionsfri kollektivtrafik. För investeringar i nollemissionsbussar utgår ett federalt stöd på 80 procent av mellanskillnaden i kostnad för att köpa in dieselbussar och elbussar.

Således har miljödepartementet i Berlin bidragit till investeringarna i 34 elbussar för linje M60 och de två linjer som nyligen konverterades till el med totalt 7,56 miljoner euro, cirka 77 miljoner kronor. Det motsvarar tre fjärdedelar av den svenska elbusspremien under ett helt år.

Taggat som: , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Problemet, inte minst här i Stockholm, är ju att politikerna främst vill SPARA PENGAR, i stället för att försöka ta till sig utvecklingen. T ex i fråga om laddstationer för el och gas, eller det som beskrivs här – att utnyttja de källor som redan finns.
    Politiker kan eller vill inte skilja på Orsak och Verkan. Om man spar (in) pengar på samhälls-service får någon annan betala – antingen de som missar servicen eller de om måste arbeta mer. Och oftast drabbar det de sämst ställda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)