Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Allt sämre för persontransporterna

Läget för landets företag inom persontrafiksektorn har försämrats de tre senaste månaderna enligt Transportföretagens branschindex. Arkivbild: Ulo Maasing.

Läget för de företag som arbetar med persontransporter har fortsatt att förvärras enligt Transportföretagens branschindex. Indexet visar generellt försämrad lönsamhet för transportföretaen i landet och att närmare en fjärdedel av företagen har fått vänta länge på coronastöd. I Transportföretagen ingår Sveriges Bussföretag.

Undersökningen visar att 47 procent av de tillfrågade företagen inom persontransporter uppger att deras lönsamhet har försämrats de senaste tre månaderna, medan 40 procent uppger att lönsamheten är oförändrad. 58 procent uppger att efterfrågan på företagets tjänster väntsas vara oförändrad de närmaste tre månaderna.

Av företagen inom persontransportsektorn har 52 procent sökt coronastöd. Av dessa har 60 procent sökt omställningsstöd och 81 procent har sökt stöd för korttidsarbete eller korttidspermittering som det ibland kallas.

61 procent av de tillfrågade företagen har fått handläggning av korttidsarbetet inom 30 dagar men 24 procent har fått vänta i uppemot 60 dagar.

– Det är viktigt att stöden når fram och att de når fram i tid. Trots att en majoritet fått handläggning inom 30 dagar svarar drygt en fjärdedel att de fått vänta alldeles för länge. Med små marginaler och med livlinor som förbrukats för länge sedan till följd av krisens varaktighet är dett angeläget att handläggningstiderna snabbas på, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen.

Undersökningen visar också att 49 procent av de företag som arbetar med persontransporter anser att det är svårt att rekrytera personal med rätt kompetens.

– Ska transportsektorn resa sig stark efter corona är det viktigt att kompetensbehovet tillfredsställs. En kompetenskris inom transportsektorn kan få stora konsekvenser för hela arbetsmarknaden. Vi vill se större satsningar på utbildningsplatser som leder till karriärer i transportsektorn, kommenterar Caj Luoma, chef kompetensförsörjning vid Transportföretagen.

Fler siffror från företag som arbetar med persontransporter:

44 procent uppger att de för närvarande har arbetsbrist, dvs övertalighet;
28 procent bedömer att efterfrågan på företaget tjänster väntas öka de närmaste tre månaderna, medan nästan 14 procent väntar sig en minskning;
10,5 procent bedömer att antalet anställda kommer att minska de närmaste tre månaderna medan 11,6 procent tror på en ökning av antalet anställda;
17,5 procent av företagen inom persontransporter uppger att kundernas efterfrågan på hållbarhetsarbete har minskat, 12,3 procent att det har ökat.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)