Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stor belgisk hybridorder till Volvo

Volvo Bussar har fått en order på 64 hybridbussar till Belgien. Foto: Volvo Bussar.

Volvo Bussar har fått en order från den belgiska bussoperatören OTW på 64 självladdande hybridbussar av  modell Volvo 7900 S-Charge.  Bussarna ska sättas i trafik i bland annat i Liège och Charleroi i den belgiska provinsen Brabant Wallon samt i Namur i Luxemburg. Leveranserna ska ske under andra halvåret i år.

Ordern på de 64 bussarna ingår i ett större ramavtal som OTW tecknat med Volvo Bussar och andra partners. Under de kommande fyra åren ska OTW förnya sin fordonsflotta med totalt 430 12-meters hybridbussar. Så sent som 2018 levererade Volvo Bussar ett 100-tal hybridbussar till just OTW.

Volvo 7900 S-Charge, som introducerades 2020, behöver ingen laddinfrastruktur utan laddar själv sina batterier under drift genom bussens system för energiåtervinning. Bussen kan köras helt elektriskt på en sträcka upp till en kilometer och i hastigheter upp till 50 km/h. Det ger en betydande bränslebesparing och gör det möjligt att eliminera utsläpp och buller vid till exempel busshållplatser och i städernas miljözoner.

– Bussen minskar koldioxidutsläppen med upp till 40 procent jämfört med en jämförbar dieselbuss. Med stöd av Volvos system för geofencing, Volvo Zone Management, kan operatören programmera bussen så att den automatiskt säkerställer att batterierna är laddade och att den övergår till emissionsfri eldrift, exempelvis när den kör in en miljözon, säger Eric De Roy på Volvo Bussar i Belgien.

Bussarna tillverkas vid Volvo Bussar i Wroclaw, Polen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)