Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny nordisk framgång för MAN:s elbussar

Danska Anchersen, delvis ägt av Bergkvarabuss, har beställt 25 elbussar från MAN för trafik i Köpenhamn. Foto: MAN.

Busstillverkaren MAN har fått en beställning på 25 elbussar för trafik i Köpenhamnsområdet. Beställare är det danska bussföretaget Anchersen, som sedan tidigare har ett antal elbussar från kinesiska BYD i sin vagnpark. De nya elbussarna, MAN Lion´s City 12 E, ska levereras innan årsskiftet och är de första elbussarna från MAN på den danska marknaden.

Bussarna har plats för 76 passagerare och ska trafikera en av de mest belastade busslinjerna i Köpenhamn, linje 7A, som har mer än 4,3 miljoner resenärer om året.

MAN:s elbuss har en centralmotor, monterad på bakaxeln. Batterierna är monterade på taket och har en kapacitet på 480 kWh. Räckvidden är minst 200 kilometer och upp till 270 kilometer under gynnsamma förhållanden. Laddning sker i depå med en laddtid under tre timmar. Anchersen planerar att bygga en särskild elbussektion i sin depå på Jernholmen utanför Köpenhamn och där ha 25 laddstationer.

Anchersen ägs till 49 procent av svenska Bergkvarabuss.

För en månad sedan tog MAN genom Svenska Neoplan hem ett stort ramavtal om cirka 45 batteridrivna ledbussar och cirka 20 normalstora elbussar till Gamla Uppsala Buss (klicka här). En första del av avtalet är tolv batteridrivna ledbussar till Uppsala.

Redan i sommar ska MAN leverera 22 elbussar till Nobina i Malmö.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)