Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bergkvarabuss lägger stororder på elbussar från BYD

Ordern från Bergkvarabuss till BYD omfattar ett stort antal 13- och 15-meters klass II elbussar. Bild: BYD.

Bergkvarabuss har lagt en stororder på elbussar från BYD för sin trafik i Skåne. Ordern är den första till BYD från Bergkvarabuss och omfattar totalt 79 batteribussar av tre längder. Det är dels 12-metersbussar, dels klass II-bussar på 13 respektive 15 meter. En del av bussarna kommer att byggas i BYD:s europeiska fabrik i Komárom, Ungern (klicka här för att läsa vårt reportage från 2019 om fabriken).

Ordern är en följd av den trafikupphandling som Bergkvarabuss nyligen vann hos Skånetrafiken, och som gällde trafikområdena Söderslätt, Österlen och Skåne Nordväst. Leveranserna inleds i slutet av det här året.

BYD:s nya femton meter långa lågentrébuss erbjuder plats för 90 passagerare. Bergkvarabuss har beställt totalt 32 sådana bussar. Bussen har en räckvidd på 400 km (SORT-II) tack vare förbättrade batterikapacitet.

Bergkvarabuss har också beställt 43 av BYD:s senaste 13 meter långa modell. Bussarna har förbättrad komfort och bekvämlighet för passagerare, inklusive belysning under sätet och ytterligare USB-laddningspunkter. Tidigare har Nobina beställt BYD:s klass II-bussar till sin trafik i Åbo.

Fyra av bussarna i ordern är 12-metersbussar. Bild BYD.

De återstående fyra elbussarna i Bergkvarabuss beställning består av den senaste versionen av BYD:s bästsäljande 12-metersmodell med förbättrad produktivitet, säkerhet och passagerarupplevelse.

– Vi har blivit imponerade av de senaste produkterna från BYD och fördelarna de erbjuder. Vi ser fram emot att ta bussarna i drift och bidra till en fossilfri kollektivtrafik i Skåneregionen, säger Staffan Karlsson, COO på Bergkvarabuss.

– Vi är stolta över att ha fått denna mycket stora order och vi är stolta över att ha Bergkvarabuss som vår nya kund i Sverige. Detta är början på ett starkt och framgångsrikt partnerskap med en av landets främsta bussoperatörer. Vi har en växande närvaro i Skandinavien och samarbetar mycket bra med kollektivtrafikoperatörer i hela regionen. Med BYD:s närvaro i Norge, Sverige och Finland, inklusive de extremt kalla miljöerna i norr, är den nordiska regionen ledande inom elektrifieringen i Europa. Jag är mycket glad att framtidstänkande företag som Bergkvarabuss ser BYD som sin partner när det gäller elektromobilitet, säger Isbrand Ho, vd för BYD Europe.

Beställningen av Bergkvarabuss stärker ytterligare BYD:s position som den ledande leverantören av elfordon i Sverige och i hela Norden. Mer än 250 BYD elbussar är nu i drift i Norge, Sverige, Danmark och Finland.

Ytterligare 250 BYD elbussar är på beställning till Norden.

Nobina är hittills BYD:s största kund i Norden.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)