Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Cykel på Värmlandsbussar i sommar

I sommar går det ta med cykel på en del av regionbussarna i Värmland. Foto: Värmlandstrafik.

I sommar kommer det att vara möjligt för resenärerna att ta med sig sin cykel på utvalda turer i kollektivtrafiken i Värmland. Värmlandstrafik, Nobina och Visit Värmland genomför ett pilotprojekt för att göra delar av Värmland mer tillgängligt för cykelturism.

Pilotprojektet är finansierat av Tillväxtverket och Region Värmland och syftar till att öka möjligheterna att paketera Klarälvsbanan mot cykelturister där logistiken tidigare varit en stor utmaning.

Samtidigt ökar också möjligheterna för värmlänningarna att både nyttja Klarälvsbanan och ta med sig cykeln för ett mer hållbart och klimatsmart resande.

Till en början kommer pilotprojektet pågå under sommartidtabellen 2021 mellan 14 juni – 15 augusti och omfattar samtliga helgavgångar under perioden samt några avgångar på tisdagar och torsdagar.

– Möjligheten att ta med cykeln på bussen gör att Klarälvsbanan blir oerhört mycket lättare att uppleva för en cykelturist, detta har efterfrågats länge. Genom pilotprojektet stärker vi Värmland som en attraktiv cykeldestination, säger Andreas Norum, projektledare på Visit Värmland.

På sträckan Karlstad-Hagfors, som motsvarar Klarälvsbanans sträckning, blir det möjligt att ta med sig cykeln. Längs sträckningen kan resenärer lasta på eller av sin cykel på fyra utvalda hållplatser, tur och retur, längs med busslinje 600 och det är än så länge möjligt att ta med två cyklar per buss och avgång.

– Vi på Värmlandstrafik ser pilotprojektet som ett positivt och viktigt första steg i utvecklingen mot att kunna erbjuda kundvänliga och långsiktigt hållbara lösningar i kollektivtrafiken i Värmland. Detta kan öppna upp för fler möjligheter att kombinera cykel och kollektivtrafik över hela Värmland över tid, säger Markus Bergman, trafikchef regionbuss på Region Värmland.

För att ta med cykel på resan krävs förbokning en vardag innan resan.

– Nobinas mål är att öka det kollektiva resandet ur ett miljöperspektiv men också att förenkla människors resande i vardagen. Att nu även kunna ta med sig sin cykel på bussen skapar fler möjligheter till att välja att resa kollektivt samtidigt som vi också gör Värmland mer lättillgängligt för den som inte har bil, säger Sebastian Kraupp, affärsutvecklare, Nobina.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)