Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Förlängt för Nobina i Västernorrland

Nobina fortsätter till 2024 i bland annat Sundsvall sedan Din Tur och företaget har kommit överens om coronaersättning m.m. Foto: Din Tur.

Det är nu klart att Nobina får fortsätta att köra busstrafiken i stora delar av Sundsvall, Örnsköldsvik och Timrå fram till december 2024. Detta, sedan Nobina och Länstrafiken i Västernorrland (Din Tur) har kommit överens efter ett storbråk i fjol då Nobina hotade med att ställa in busstrafiken i Timrå och Sundsvall.

Konflikten mellan parterna berodde på covid-19-pandemin som ledde till ett kraftigt minskat resande i kollektiuvtrafiken. Nobinas avtal med Din Tur är ett incitamentsavtal, där ersättningen till trafikföretaget beror på resandeutvecklingen. Intäkterna ökar när resandet ökar och minskar om resenärerna blir färre. Men när resandet halverades på grund av pandemin ville Nobina ha kompensation för intäktstappet. Din Tur sa nej och Nobina hotade i media att ställa in trafiken.

Nu har parterna kommit överens och Nobinas ursprungliga trafikavtal som skulle löpt till och med nästa år förlängs nu med de två möjliga optionsåren. För den förlängda trafiken får Nobina 850 miljoner kronor. Dessutom får företaget en ”coronakompensation” på 5,5 miljoner kronor. Och tonen mellan parterna andas frid och fröjd.

Motsvarande optionsförlängning har redan slutits med Din Turs andra leverantör, Mittbuss. För resenärerna blir det alltså samma trafikbolag som fortsätter köra under de kommande åren.

I våras gick Din Tur ut med en ny upphandling av busstrafiken för att möta upp ett eventuellt avtalsslut 2022. Den upphandlingen kommer nu att avbrytas.

– Eftersom vi är överens avbryts upphandlingen. En ny upphandling av kollektivtrafiken på samtliga orter i Västernorrland kommer ske inför december 2024 då avtalen för den linjelagda busstrafiken löper ut. Ingen förlängning är då möjlig, säger Charlotta Hellhoff, förbundsdirektör, Din Tur.

– Pandemin har påverkat samhället i stort och även oss inom kollektivtrafiken. Vi har haft en bra dialog med Nobina och landat i ett avtal som skapar långsiktighet och stabilitet för kollektivtrafiken både nu och framåt. Jag ser fram emot att fortsätta samarbetet fram till december 2024.

– Vi är glada över detta fortsatta samarbete och förtroende. Att tillsammans med Din Tur, våra resenärer och alla medarbetare fortsätta resan och skapa en trygg, hållbar och välkomnande kollektivtrafik även efter denna utmanande tid, säger Henrik Dagnäs, vd på Nobina Sverige.

– Det har varit ett intensivt jobb i dessa tider att få till ett bra avtal och jag uppskattar verkligen Din Turs och Nobinas medarbetare som tillsammans kommit fram till en bra lösning, säger Per Wahlberg, ordförande, Din Tur.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)