Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SL skjuter på upphandling – busstillverkarna hinner inte med

SL-högkvarteret på Kungsholmen i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

SL, det vill säga trafikförvaltningen i Region Stockholm, har beslutat att skjuta på två stora upphandlingar av busstrafik. Anledningen är att busstillverkarna inte hinner leverera bussar så snabbt som den ursprungliga upphandlingen förutsatte.

SL:s båda stora upphandlingar av busstrafik i Nacka/Värmdö samt Huddinge/Botkyrka/Söderort, på SL-språk E36C samt E37C, senareläggs. Det gäller också trafikstarten i de båda avtalsområdena.

Anledningen är att bussföretag har påpekat för SL att man från början har tagit till ett alldeles för snävt tidsschema. Busstillverkarna hinner helt enkelt inte leverera bussar på så kort tid som den ursprungliga tidtabellen för upphandlingen förutsatte.

Ett trafikföretag har till SL påpekat att flertalet bussleverantörer har uppgett att det är 12 – 14 månaders leveranstid för nya bussar. Till det kommer cirka sex veckor för installation av biljettmaskiner i de nya bussarna . Ytterligare tid krävs för att montera och testa nya IT-sSystem.

SL hade planerat att trafikstarten skulle ske elva månader efter tilldelningsbeslut.

Men i veckan meddelade SL att man skjuter på upphandlingen och dessutom ökar tiden mellan tilldelningsbeslut och trafikstart.

Det innebär att sista anbudsdag har flyttats från 18 maj 2021 till 16 augusti 2021. Dag för tilldelningsbeslut flyttas från 30 november i år till preliminärt 28 februari nästa år. Trafikstarten flyttas från 31 oktober 2022 till 10 april 2023.

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. Okej… så man ger tre extra månader varav två och en halv ligger under semestermånaderna när det inte går att driva några projekt som kräver samverkan… Generöst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)