Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Yrkesförare utsatta för hot, våld och covid-19

Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring. Foto: Adam Fredholm.

Yrkesförare har högre risk för allvarliga arbetsolycksfall än genomsnittet för hela arbetsmarknaden. Det visar färsk statistik i en ny rapport (klicka här) från Afa Försäkring om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro bland yrkesförare. Rapporten visar också att yrkesförare är den yrkesgrupp där inflödet av covidrelaterade sjukförsäkringsärenden ökade mest från mars 2020.

– För buss- och spårvagnsförare och taxiförare, m.fl. utgör hot och våld en större andel av de allvarliga arbetsolycksfallen än för övriga yrkesförare. Hot och våld står för över en fjärdedel av de allvarliga arbetsolycksfallen för dem. Det kan handla om att man utsätts för hot och våld från till exempel aggressiva passagerare eller allmänheten, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring, som varit med att ta fram rapporten.

Rapporten redovisar också covidrelaterade sjukförsäkringsärenden bland yrkesförare.

– För att ett ärende ska klassas som ett covidrelaterat sjukförsäkringsärende ska diagnosen i ärendet finnas i något av de diagnoskapitel som innehåller covid-19 eller liknande symptom. Alternativt ska den sökande ha angivit att man anser att ärendet är påverkat av covid-19 på något sätt till exempel genom en försenad operation, säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.

– I vår statistik kan vi se att buss- och spårvagnsförare hade den till antalet största ökningen av covidrelaterade sjukförsäkringsärende från mars 2020 med den högsta noteringen i juni 2020, för att därefter minska i antal och sedan öka igen.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)