Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Restriktioner för långväga buss- och tågtrafik tas bort

Restriktionerna för den långväga buss- och tågtrafiken tas bort den 15 juli. Foto: Ulo Maasing.

De restriktioner som idag gäller när det gäller antalet resenärer i den långväga buss- och kollektivtrafiken upphör att gälla den 15 juli. Därefter får buss- och tågföretag som kör linjer som är över 150 kilometer utnyttja full kapacitet istället för som nu endast sälja varannan plats ombord. Det meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten vid en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Restriktionerna för den långväga kollektivtrafiken, alltså linjer över 150 kilometer, infördes i februari med anledning av den ökande spridningen av covid-19-smittan. I mitten av april aviserade regeringen en förlängning av de restriktioner för långväga persontransporter med buss och tåg som infördes 14 februari. Dessa föreslogs då att förlängas till den 14 augusti, men regeringen avvecklar nu dessa restriktioner den 15 juli.

När det gäller den övriga kollektivtrafiken kvarstår rådet att om möjligt använda andra färdsätt än kollektivtrafiken kvarstår, däremot avskaffas den 1 juli rekommendationen att använda munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid.

Rådet om begränsningar av antalet passagerare/fordon i kollektivtrafiken tas bort. Trafiken bör fortsatt köras i en sådan omfattning att trängsel kan undvikas, framhåller Folkhälsomyndigheten.

På presskonferensen varnade dock socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson för att nya restriktioner kan komma eller återinföras om smittspridningen utvecklas åt fel håll.

– Det är glädjande att smittspridningen går ner, alltfler vaccineras och att de av oss och andra hårt kritiserade restriktionerna för långväga kollektivtrafik slopas från 15 juli. Samtidigt vill jag rikta mig till våra politiker och beslutsfattare med ett tydligt budskap – krisen i kollektivtrafiken och besöksnäringen är på intet sätt över. De bussföretag som drabbats hårt i spåren av Coronakrisen kommer behöva stöd året ut för att kunna komma igen efter en av de tuffaste perioderna i branschens histora. Persontransporterna var först in i krisen och vi kommer vara sist ut ur krisen. Samtidigt är det viktigt att vi kan välkomna tillbaka våra resenärer och börja resa gemensamt igen, till skola, arbete, släkt, vänner och de besöksmål och evenemang som nu planerar för att ta emot våra bussresenärer igen, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)