Region Stockholm svarar för drygt hälften av all kollektivtrafik i landet. Från 1 juli inrättas en klimat- och hållbarhetsnämnd i regionen. Till ordförande i nämnden utsågs i helgen Malin Fijen Pacsay (MP). Fler av de uppgifter hon ska svara för berör kollektivtrafiken. Bland annat ska energianvändningen i kollektivtrafiken effektiviseras och en ny hållbarhetsstrategi för regionen tas fram.
Nämnden är unik i sitt slag och inrättas för att ge klimat- och hållbarhetsarbetet mer tyngd och ett tydligare ledarskap.
– Nu ska takten i klimat- och hållbarhetsarbetet öka. Kalla mig ambitiös, men glöm inte att jag också är väldigt envis, säger Malin Fijen Pacsay själv.
– I Stockholmsregionen bor nästan en fjärdedel av Sveriges befolkning, det vi gör här ger eko. Vi kan exempelvis påverka produktion på andra sidan jorden i hållbar riktning genom att ställa miljömässiga och sociala krav i upphandlingar. Genom att ständigt förbättra kollektivtrafiken kan fler resa klimatsmart.
Bland de många uppgifter nämnden kommer att ha är att ta fram en ny hållbarhetsstrategi för Region Stockholm.
Flera av uppgifterna har en direkt koppling till kollektivtrafiken. Nämnden ska exempelvis:
Energieffektivisera och gynna miljöteknik i vården och kollektivtrafiken.
Minska klimatpåverkan från vården och kollektivtrafiken.
Stärka hållbarhetskraven i upphandlingar.
Nå netto-noll klimatpåverkan i Stockholms län med fokus på transporter och bebyggelsen.
Stärka barns och ungas rättigheter i enlighet med barnkonventionen.
Den sista punkten har en direkt koppling till elektrifieringen av busstrafiken. Kobolt, som används i batterierna, utvinns exempelvis delvis med hjälp av barnarbete i Kongo.
Malin Fijen Pacsay är 50 år och bor i Vaxholm. Hon har varit aktiv i politiken sedan 2012 och är heltidspolitiker i Region Stockholm sedan valet 2018. Hon är ekonom och har studerat på Handelshögskolan i Göteborg. Hon har tidigare arbetat med strategisk organisation och kommunikation.
Lämna ett svar