Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Samma skattelättnad för kollektivtrafik som för miljöbil och cykel”

Periodbiljetter i kollektivtrafiken bör förmånsbeskattas på samma sätt som miljöbilar eller cyklar som förmån, anser Svensk Kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Förmånsbeskattning av periodbiljett till kollektivtrafiken bör ske på samma villkor som för miljöbil som förmånsbil och förmånscykel. Det skriver branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik tillsammans med Västtrafik, Skånetrafiken, Östgötatrafiken, Blekingetrafiken och Kalmar Länstrafik till regeringen.

En sådan skattelättnad skulle öka kollektivresandet med 5,5 procent, minska klimatutsläppen med 28 000 ton per år och minska antalet allvarligt skadade i vägtrafiken med 12 personer per år, skriver Svensk Kollektivtrafik.

Skrivelsen till regeringen är ett remissvar på finansdepartemenmtets förslag om skattelättnader för förmånscyklar. Syftet med förslaget är att öka cykelpendlingen.

Men Svensk Kollektivtrafik vill att även periodbiljetter till kollektivtrafiken som anställningsförmån ska behandlas på samma sätt.

– Det kommer, skriver organisationen, inte bara att bidra till regeringens ambition om andelen resande med kollektivtrafik, utan även till klimatmålen, nollvisionen, jämställdhetsmålet och målet om att andelen persontransporter med kollektivtrafik, cykel och gång ska vara minst 25 procent år 2025, uttryckt i personkilometer.

Det långsiktiga målet är en fördubbling.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)