Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

ABB laddar bussar inför fotbolls-VM

ABB ska ladda de tusen elbussar som ska sättas i trafik i Qatar till fotbolls-VM nästa år. De första tio elbussarna av 741 från Yutong har nu anlänt till emiratet. Foto: Mowasalat.

Medan fotbolls-EM alltjämt pågår laddar ABB i stor skala inför fotbolls-VM i Qatar 2022. Inför turneringen genomför Qatar en storsatsning på att elektrifiera sin busstrafik. Till VM ska drygt 1 000 nya elbussar sättas i trafik i oljelandet och de ska laddas med laddutrustning från svensk-schweiziska ABB.

De första tio bussarna i en order om 741 elbussar som lokaltrafikföretaget i Qatar, Mowasalat, har beställt från kinesiska Yutong (klicka här) har nu anlänt till emiratet. ABB ska leverera 1 300 laddstationer för depåladdning och 89 för laddning ute på linjenätet. Den sammanlagda laddkapaciteten är mer än 125 MW.

När de drygt 1 000 elbussarna är i trafik till fotbolls-VM kommer en fjärdedel av kollektivtrafiken med buss i emiratet att vara elektrifierad. Målet är en hundraprocentig elektrifiering till 2030.

Bussarna från Yutong är anpassade till det varma klimatet i Qatar och har litiumfosfatbatterier på 350 kWh vilket ger en räckvidd på över 200 kilometer. Bussarna ska laddas med hjälp av solenergi.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)