Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Lån även till C- och D-körkort”

Transportföretagen vill ha körkortslån även för den som utbildar sig för C- och D-körkort. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen beslutade häromdagen att utvidga möjligheten att söka körkortslån till personer i åldern 19 – 20 år med fullföljd gymnasieutbildning. Välkommet, men nästa steg bör vara att även den som vill ta ett C- eller D-körkort ska kunna få ett körkortslån, anser Transportföretagen där Sveriges Bussföretag ingår.

Det var 2018 som regeringen införde en möjlighet för arbetssökande att ansöka om körkortslån. Nu har regeringen beslutat om en rejäl breddning av körkortslånet, så att även unga i åldern 19-20 år som har en gymnasieutbildning eller motsvarande kan ta del av lånet. Det innebär att ytterligare över 200 000 unga nu kommer ha möjlighet att söka körkortslånet.

Det utvidgade körkortslånet välkomnas av Transportföretagen. Men samtidigt menar organisationen att körkortslån även ska kunna omfatta C- och D-körkort för buss och lastbil. Det skulle kunna råda bot på förarbristen i landet, anser Transportföretagen.

– Vi välkomnar regeringens besked om att utvidga körkortslånet. Nästa steg måste vara att kunna öppna körkortslån även för C- och D-körkort, kommenterar Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning vid Transportföretagen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)