Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Pristak för blippade betalkort i Östergötland

Östgötatrafiken inför pristak på blippade biljetter i stadstrafiken. Foto: Östgötatrafiken.

Först i landet inför Östgötatrafiken nu ett pristak för resenärer som blippar sitt betalkort i stadstrafiken. Det innebär att den som har köpt biljett genom att blippa betalkortet ett visst antal gånger under en 30-dagarsperiod automatiskt få en biljett som gäller restren av perioden utan att resorna då kostar något.

Den nya tjänst som Östgötatrafiken nu inför innebär att det introduceras ett pristak för biljetter som köps med betalkort direkt i biljettläsaren ombord på fordonen i stadstrafiken i Linköping, Norrköping och Motala.

Det innebär att kunden inte i förväg behöver vet om det är enstaka biljetter eller en periodbiljett som är det bästa alternativet för vederbörande. Istället kan resenären blippa sitt betalkort på varje resa och samtidigt känna sig trygg med att aldrig betala mer än 780 kronor under en 30-dagarsperiod.

– För arbetspendlare som kommer att arbeta på distans någon eller några dagar i veckan är det här ett bra alternativ som gör att fler kan lämna bilen hemma, säger Sofia Malander, vd på Östgötatrafiken.

Det var förra året som det blev möjligt att blippa betalkort i stadstrafiken i Östergötland. Nu är Östgötatrafiken först i landet med denna vidareutveckling av tjänsten, sedan politikerna i regionens trafik- och samhällsplaneringsnämnd på torsdagen sa ja till lösningen.

– Tack vare vårt nya biljettsystem som vi lanserade under 2020 har vi goda möjligheter att nyutveckla och anpassa våra tjänster för kollektivtrafiken och på så sätt vara relevanta och attraktiva för östgötarna. Vi tror att den här tjänsten kommer att uppskattas av både gamla och nya kunder, säger Sofia Malander.

Så här fungerar den nya lösningen med pristak:

Ett blipp ger en biljett som gäller i 60 minuter. Andra gången betalkortet blippas inom ett dygn blir biljetten automatiskt en 24-timmarsbiljett. Efter 15 stycken 24-timmarsbiljetter under en period på 30 dagar skapas en ny biljett som är giltig under resten av 30-dagarsperioden.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)