Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SL: ”Låt ordningsvakter bötfälla tjuvåkare”

Kristoffer Tamsons (M): Ordningsvakter i kollektivtrafiken måste få utökade befogenheter.

Ordningsvakterna i kollektivtrafiken behöver utökade befogenheter, fler verktyg och rätt utbildning. Det hävdar SL, trafikförvaltningen i Region Stockholm, i sitt remissvar om den nya ordningsvaktslagen. Bland annat vill SL att ordningsvakter ska kunna bötfälla för tjuvåkning och nedskräpning. SL vill också utöka ordningsvakternas befogenheter när det gäller kroppsvisitering.

– Nu är det dags för nästa steg för en trygg och trivsam kollektivtrafik. Där vi kan ta krafttag mot tjuvåkning och annan nedskräpning. Med rätt lagstiftning och bättre befogenheter för våra hjältar till ordningsvakter kan vi få mer av den nolltolerans mot otrygghet vi behöver, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm och ordförande för SL.

– Resenärerna vill lika lite vänta på polisen som man vill vänta på bussen eller tåget. Med rätt befogenheter, rätt utbildning och rätt verktyg kan SL:s ordningsvakter avlasta polisen i väntan på en återinförd tunnelbanepolis. Ingen SL-resenär borde nedprioriteras, säger Kristoffer Tamsons.

Region Stockholm är en av Sveriges största offentliga beställare av ordningsvakter inom kollektivtrafiken. Trafikförvaltningen i regionen genomför under sommaren och hösten i år en upphandling av ordningsvaktstjänster inom regionens kollektivtrafik. Nuvarande avtal löper ut år 2022 och motsvarar närmare 400 ordningsvakter.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Bra förslag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)