Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Coronakrisen: Stora skillnader mellan nordiska bussmarknader

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Svenska bussföretag kämpar för att överleva, i Danmark finns en explosionsartad efterfrågan. Foto: Ulo Maasing.

När gränserna inom Norden öppnas på nytt efter pandemin är förutsättningarna för bussföretagen i de olika nordiska länderna inte samma. Det konstaterar Sveriges Bussföretag sedan de nordiska branschorganisationerna för bussföretag nyligen möttes för att dela erfarenheter från covid-19-krisen. Under krisen har regeringarna i de nordiska länderna i vissa avseenden agerat mycket olika.

Sveriges Bussföretag konstaterar att många bussföretag normalt verkar över gränserna. Det gör att konkurrensen från bussföretag i grannlandet kan bli tuff eftersom regeringarna har stöttat bussbranschen olika i de nordiska länderna. Det gäller exempelvis situationen för bussföretagen i Skåne.

– Sveriges regering har under pandemin huvudsakligen inriktat sig på breda, generella stöd till drabbade företag. I både Norge och Danmark har man kombinerat breda generella stöd med riktade och långsiktiga åtgärder för särskilt utsatta branscher, såsom besöksnäring och kollektivtrafik. Nu börjar vi se effekterna: svenska bussföretag kämpar ännu i stor utsträckning för att överleva medan situationen i Danmark till exempel redan nu är annorlunda. Där saknar bussföretagen personal för att kunna möta en explosionsartad efterfrågan, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Sveriges bussföretag konstaterar också att Norge nu, i likhet med Sverige, öppnar samhället stegvis även om man har aviserat en tillfällig paus i öppnandet. De norska expressbussarna har fått ett något ändrat men ändå förlängt riktat stöd till slutet av 2021 förutsatt att den norska regeringen inte släpper alla restriktioner med anledning av Corona. Stödet utgår till expressbussföretag som väljer att fylla sina bussar till max 70%. Stödet har också ett tak och ska beräknas med hänsyn till andra regeringsstöd, såsom exempelvis omställningsstöd.

De generella coronastöden i Danmark upphör i slutet av september. Den danska regeringen har också aviserat att alla restriktioner med anledning av covid-19-pandemin upphävs den 10 september.

Liksom i Sverige har den vanliga kollektivtrafiken drabbats hårt av minskade intäkter eftersom människor har lytt myndigheternas rekommendationer och avstått icke nödvändiga resor. Men i Danmark får kollektivtrafiken kompensation för uteblivna biljettintäkter året ut. Dessutom har Danmark ett särskilt, riktat stöd till turistnäringen. Det stödpaketet har de danska turistbussföretagen kunnat få del av.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)