Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stororder på elbussar till Göteborg och Stockholm

Keolis Sverige har hos Svenska Neoplan beställt 75 MAN elledbussar med option på ytterligare 75 för trafik i Göteborg och Stockholm. Bild: Svenska Neoplan.

Keolis Sverige har hos Svenska Neoplan lagt en stororder på eldrivna ledbussar för trafik i Göteborg och Stockholm. Ordern omfattar 75 18-meters elbussar från den tyska busstillverkaren MAN. Leveranserna ska ske under andra, tredje och fjärde kvartalet nästa år. Keolis har dessutom option på ytterligare 75 bussar för leverans under 2022 och 2023.

De nya bussarna är av modell MAN Lion´s City 18C och utrustade med åtta batteripaket om totalt 640 kWh. Bussarna har dubbla elmotorer och fyrhjulsdrift genom att båda de bakre axlarna är drivaxlar.

Fyrhjulsdriften ger ökad framkomlighet vintertid, en jämnare acceleration vid full belastning samt en ökad generering av bromsenergi. Det ger i sin tur mer energi som kan återföras och en längre räckvidd.

60 av de 75 bussarna ska gå i trafik i Göteborg och 15 i Stockholm. Bild: Svenska Neoplan.

Bussarna ska levereras under andra – fjärde kvartalet nästa år. 60 av dem ska till Keolis i Göteborg och 15 till Keolis i Stockholm där de ska stationeras i den nya Tomtebodadepån som invigdes i somras (klicka här) och sättas i trafik på stomlinjer i Stockholms innerstad.

Keolis vann i våras en del av Västtrafiks upphandling av trafiken i centrala Göteborg med stombusslinjerna 16x, 17 och 25, där de nya elbussarna ska sättas in (klicka här).

– Vi är mycket stolta att få utveckla vårt partnerskap med Keolis och kunna leverera kompletta dynamiska lösningar som tillsammans med serviceavtal optimerar driften och effektiviteten under fordonens hela livslängd, säger Jonas Helsner, Key Account Manager på Svenska Neoplan.

– Vi uppskattar de tekniska innovationerna som MAN har integrerat i bussen och med den långa erfarenhet vi har av samarbetet med Svenska Neoplan så känner vi oss extremt trygga i vårt val av fordonsleverantör, säger Karl Orton Fleet director Keolis Sverige.

Svenska Neoplan har haft betydande framgångar med MAN:s elbussar på den svenska marknaden. Under sommaren sattes 22 12-meters MAN Lion´s City E i trafik av Nobina i Malmö. Det var MAN:s första elbussleverans utanför Tyskland.

I mars blev det också klart (klicka här) att det blir elbussar från MAN som kommer att trafikera Uppsala de kommande åren. Svenska Neoplan hade då vunnit den upphandling av ett ramavtal för elbussar som Gamla Uppsala Buss (GUB) gjort. Den innebär att GUB till en början beställer tolv batteridrivna ledbussar från MAN, men fram till halvårsskiftet 2023 kan GUB beställa totalt cirka 45 batteridrivna ledbussar och cirka 20 normalstora elbussar från den tyska busstillverkaren som liksom Scania ingår i Traton.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)