Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Förlängt samarbete mellan Åkerbergs Trafik och Mälardalstrafik

Pär Åkerberg, vd för Åkerbergs Trafik och Helena Ekroth, vd på Mälardalstrafik har enats om fortsatt biljettsamarbete på Trosabussen. Foto: Mälardalstrafik.

Bussföretaget Åkerbergs Trafik som driver Trosabussen och Mälardalstrafik har slutit avtal om ett fortsatt biljettsamarbete. Det innebär att de som arbets- och studiependlar mellan Trosa och Liljeholmen i Stockholm kommer att kunna fortsätta resa med Movingo periodbiljett på Trosabussen de närmaste fyra åren. Trosabussen startades av Åkerbergs Trafik 2010 och blev 2014 en av landets första kommersiella busslinjer när den nya kollektivtrafiklagen infördes och länstrafiken i Sörmland avstod från att lägga trafikplikt på linjen (klicka här).

Sedan dess har Region Sörmland, som är delägare i Mälardalstrafik, och Trosabussen haft ett samarbete.

– Genom Trosabussen knyts arbetsmarknaderna i södra Stockholm och Trosa/Vagnhärad samman, som annars skulle sakna direktförbindelse. Förbindelsen bidrar till att skapa bättre balans på arbets- och bostadsmarknaden, säger Monica Johansson, regionstyrelsens ordförande i Region Sörmland och vice ordförande i Mälardalstrafik.

– Movingo är en attraktiv periodbiljett för många som arbets- och studiependlar över regiongränserna i Stockholm-Mälardalen. Det nya avtalet är en viktig pusselbit och en positiv nyhet för pendlarresenärer, säger Helena Ekroth, vd på Mälardalstrafik.

Åkerbergs Trafik trafikerar sträckan Trosa – Liljeholmen under varumärket Trosabussen sedan 2010. Movingo har gällt på busslinjen sedan 2017 och med det nya avtalet förlängs samarbetet. Avtalet har föregåtts av en upphandling och gäller i fyra år, från den 12 december 2021 till den 13 december 2025 och är värt 20 miljoner kronor.

Åkerberg Trafik säljer egna enkel- och dygnsbiljetter för Trosabussen, vilket gör linjen attraktiv även för resenärer som bara reser enstaka gånger.

– Med Trosabussen vill vi göra det enkelt och bekvämt för människor att resa kollektivt till och från Stockholm och är ett koncept som även utvecklar besöksnäringen. Genom avtalet som ger resenärer möjlighet att arbets- och studiependla med Movingo på Trosabussen breddas konceptet, säger Pär Åkerberg, vd på Åkerberg Trafik.

Movingo periodbiljett är en pendlarbiljett med obegränsat resande på regionaltågsträckor inom Mälardalen samt trafiken som körs av Trosabussen, i 30 dagar, 90 dagar eller ett år. Omgivande lokaltrafik med till exempel buss, tunnelbana och pendeltåg ingår alltid i biljetten.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)