Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lucka på buss orsak till dramatisk krasch

Arkivbild: Ulo Maasing.

Den dramatiska olyckan i mars i år då ett tåg i hög fart körde in i en stillastående gasbuss på Hisingen i Göteborg har nu fått sin förklaring. Busstillverkaren i Tyskland har analyserat bussens databoxar och konstaterar att bussen stannade på järnvägsspåret på grund av en lucka för gaspåfyllnad, rapporterar SvT Nyheter Väst.

– Den tekniska analysen har inte kunnat påvisa huruvida luckan verkligen var öppen eller om det var fel på den givare som indikerar att en lucka är öppen, säger Henrik Cederqvist, områdeschef vid bussoperatören Keolis till SvT Väst.

Oavsett vilket blev konsekvenserna samma – bussen gick inte att starta igen.

Redan någon vecka efter olyckan visade bussföretagets analys att luckan troligen hade öppnats under färd när bussen gungade till när den körde över järnvägsspåret. När luckan öppnades – eller givaren regerade – stängdes motorn omedelbart av och gick inte att starta igen innan felet hade åtgärdats. Till det fanns emellertid ingen tid eftersom tåget närmade sig.

Nu har busstillverkarens tekniska analys kommit till samma slutsats.

Olyckan inträffade den 8 mars då en gasbuss kolliderade med ett tåg på Hisingen i Göteborg. I bussen fanns vid olyckstillfället endast föraren som klarade sig oskadd vid den dramatiska olyckan som du kan se på en video från SvT genom att klicka här.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)