Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mångmiljardsatsning på elbussar

Tyskland storsatser på elbussar de närmaste åren. Foto: Ulo Maasing.

Tyskland gör nu en verklig storsatsning på elbussar. Den tyska regeringen har fått klartecken från EU att stödja investeringar i elbussar samt anpassning av depåer och verkstäder för elbussar med 1,25 miljarder euro, cirka 12,7 miljarder kronor, fram till år 2024.

Därefter ska ytterligare pengar tillföras satsningen.

Pengarna kan användas för att upphandla bussar med eller eftermontera alternativa drivlinor samt för att upphandla nödvändig infrastruktur för driften av batterielektriska bussar, bränslecellsbussar och trådbussar. Stödet täcket 80 procent av de investeringkostnaderna för bussar som överskrider vad det skulle kosta att göra motsvarande investeringar i dieselbussar. Stödet kan också användas till satsningar på biogasdrift, men då uppgår stödet endast till 40 procent av merkostnaderna jämfört med investeringar dieselbussar.

Dessutom täcker stödet 40 procent av investeringskostnaderna för den för driften nödvändiga infrastrukturen.

Idag finns i Tyskland cirka 500 batterielektriska bussar i trafik liksom 1500 hybridbussar och 50 bränslecellsbussar.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)