Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Självkörande stadsbuss rycker närmare

Iveco Bus och EasyMile går vidare med utvecklingen av autonoma stadsbussar. Foto: Iveco Bus.

Den stora busstillverkaren Iveco Bus och företaget EasyMile har framgångsrikt testat en helt förarlös, normalstor stadsbuss som ska klara stadstrafik under verkliga förhållanden. ”Nu kan vi gå vidare med tester som motsvarar verkliga driftförhållanden”, säger Stéphane Espinasse, vd för Iveco Bus. EasyMile har under flera år levererat autonoma minibussar till en rad länder. Bland annat går bussar från EasyMile i reguljär SL-trafik i Barkarbystaden nordväst om Stockholm med Nobina som operatör.

Sedan 2017 arbetar Iveco Bus och EasyMile tillsammans med en rad partners i ett projekt för att utveckla en prototyp till en autonom stadsbuss. Den tolvmetersbuss med plats för upp till 100 passagerare som parterna nu har utvecklat och testat har visat sig fungera bra i BRT-system och på avgränsade områden – alltså i trafikmiljöer som inte är så komplexa som vanlig stadstrafik.

I Barkarbystaden nordväst om Stockholm går sedan flera år autonoma minibussar från EasyMile i reguljär trafik. Foto: Ulo Maasing.

Den testbuss som Iveco Bus och EasyMile har utvecklat har gått igenom omfattande tester på flera testbanor och testanläggningar under olika årstider och väderförhållanden.

Bland annat har testerna visat att bussen autonomt kan docka vid hållplatser med en precision på tio centimeter eller mindre vilket ökar tillgängligheten, inte minst för rullstolsburna resenärer.

Testerna har också visat att tekniken fungerar väl vid autonom körning i hastigheter upp till 40 kilometer i timmen. Andra tester vid autonom körning har visat att särskilt den mjukvara som bestämmer bussens position också fungerar bra vid hastigheter över 70 kilometer i timmen. Kontakterna mellan fordon och infrastruktur gör att bussen kan förutse hur trafikljus växlar så att stopp och start vid sådana blir mjuka, samtidigt som energiförbrukningen minskar. Bussen kan också parkeras automatiskt i depå.

– De tester vi nu har gjort är viktiga, men inte det slutliga steget i utvekclingen. Men nu kan vi gå vidare med nästa steg, det vill säga tester under förhållanden som motsvarar verklig drift, säger Stéphane Espinasse.

– Testerna visar hur mogen vår autonoma teknik är. Den innebär en mängd fördelar för busstrafiken, från ökad säkerhet till optimal parkering och förbättrad kundservice ombord, kommenterar EasyMiles vd Benoit Perrin.

Här är en kort video om den autonoma stadsbussen, producerad av EasyMile:

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)