Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svensk Kollektivtrafik: ”Rätt riktning men mer behövs”

Svensk Kollektivtrafik anser att kollektivtrafiken behöver stöd under flera år för intäktsförluster på grund av pandemin. Foto. Ulo Maasing.

Det finns förslag som går i rätt riktning, men mer behövs. Det säger Svensk Kollektivtrafiks vd Johan Wadman när han kommenterar det budgetförslag som regeringen presenterade på måndagen. Han menar bland annat att den miljard som regeringen vill ge de regionala kollektivtrafik-myndigheterna nästa år som kompensation för minskade biljettintäkter till följd av pandemin är otillräcklig.

– Kompensationen är ett viktigt steg i rätt riktning, men mer behövs. Under pandemin har kollektivtrafikresandet minskat med över 40 procent, med stora intäktsförluster som följd. Vi bedömer att intäktsbortfallet för de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i år kommer att bli 7,5 miljarder kronor jämfört med 2019. Även om resandet vänder uppåt efter pandemin kommer kollektivtrafiken fortsätta att göra miljardförluster under flera år framåt, säger Johan Wadman.

Regeringen vill också satsa 111 miljoner kronor nästa år till införandet av ett nationellt biljettsystem. 2023 ska ytterligare 114 miljoner satsas liksom 6,3 miljoner 2024.

– Vi tycker inte att ett nationellt biljettsystem är det allra viktigaste. Om det ska genomföras är det däremot viktigt att staten står för den finansieringen. Då undviker de regionala kollektivtrafikmyndigheterna investeringar på 100 miljoner kronor. Men vi anser också att staten även ska finansiera driftskostnaderna för systemet på upp till 27 miljoner kronor per år, likaså kostnaderna för redan gjorda investeringar.

– Flera regionala kollektivtrafikmyndigheter har investerat hundratals miljoner i olika lösningar, investeringar som riskerar att bli bortkastade, kommenterar Johan Wadman.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)